Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Sintea Mare, un exemplu al dezvoltării locale (FOTO)

Sub conducerea primarului liberal Ciprian Ban, Sintea Mare a devenit un exemplu al dezvoltării locale, având o strategie de creștere susținută şi implementată prin fonduri europene și guvernamentale, precum și printr-o colaborare strânsă cu Consiliul Județean Arad.

Comuna Sintea Mare, un exemplu al dezvoltării locale (FOTO)
Comentează 0

„Recent, am avut ocazia să discut cu primarul Ban şi să vizitez Sintea Mare, unde am putut observa personal angajamentul său pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai în toate localitățile din comună”, a scris pe Facebook deputatul liberal Glad Varga.

Infrastructura locală – prioritate în Sintea Mare

Pentru confortul şi bunăstarea comunităţii, în ultimii ani s-au finalizat investiții importante în infrastructura locală. Extinderea rețelei de apă, înființarea rețelei de canalizare și construirea unei stații de epurare sunt lucrări în valoare de peste 7,3 milioane lei, finanțate prin intermediul PNDL, dar și de la bugetul local.

Unul dintre proiectele mari care urmează să fie implementate, fiind aprobat spre finanțare prin PNI „Anghel Saligny” vizează înființarea rețelei de canalizare apă uzată în localitățile Adea și Țipar. Deși s-a solicitat o sumă de peste 23,6 milioane lei, valoarea aprobată este de 15,5 milioane lei. Pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în Colonia Țipar, Sintea Mare „Satul Nou” și colonia Adea a fost obținută o finanțare de peste 10 milioane lei prin PNRR.

Modernizarea drumului comunal DC 130, care face legătura între Sintea Mare și Adea, a însemnat o investiţie de peste 2,6 milioane lei, care s-a realizat atât printr-o finanțare guvernamentală, cât și cu sprijin de la Consiliul Județean, o parte din cheltuieli fiind acoperite şi de la bugetul local.

Totodată, administrația locală lucrează la pregătirea unui proiect semnificativ, care va însemna o investiție de aproape 13 milioane lei şi care vizeează înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în toate satele comunei.

Construind viitorul prin investiţii în educaţie

Dezvoltarea infrastructurii școlare se numără printre cele mai importante domenii, cărora administraţia locală le acordă o atenţie sporită. Reabilitarea Grădiniței cu program normal Țipar, o investiție prioritară în valoare de aproape 869 mii lei, a fost finanţată prin PNDL și de la bugetul local. La Grădinița Sintea Mare au fost instalate panouri fotovoltaice de 12 KW, dar a fost elaborată și documentația necesară pentru a deveni prosumator, ceea ce a însemnat o investiție de peste 70 mii lei, acoperită de bugetul local. De asemenea, la Școala Generală cu clasele V-VIII Țipar au fost efectuate lucrări la Corpul A în valoare de peste 100 mii lei, finanțată de la bugetul local și cu ajutorul Consiliului Județean.

În paralel, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din comună a fost obținută o finanțare de peste 1,2 milioane lei prin PNRR. Totodată, o altă finanţare în valoare de aproape 1,5 milioane lei a fost obţinută prin AFM, bani care vor fi folosiți la reabilitarea Școlii Generale cu clasele I-IV Țipar.

Servicii locale îmbunătăţite

Accesul la servciile de sănătate şi creşterea calităţii îngrijirii medicale au constituit scopul lucrărilor realizate la dispensarul uman Țipar. Valoarea acestora a fost de peste 180 mii lei, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean și de la bugetul local.

De asemenea, pentru reparațiile făcute la sediul secundar de la Țipar al Primăriei Sintea Mare a fost alocată suma de aproape 230 mii lei, fondurile având aceeași proveniență, în speță CJA și bugetul local, la fel ca în cazul reabilitării anexei Clubului Tineretului, care a costat aproape 240 mii lei.

Mai trebuie spus că s-au terminat lucrările la amenajarea capelei mortuare a cimitirului Țipar II, cei peste 368 mii de lei necesari pentru acoperirea costurilor provenind de la Consiliul Județean și din bugetul local.

Asta, în condițiile în care la capela Țipar I s-au desfășurat lucrări de reabilitare, pentru care a fost alocată de la bugetul local suma de 40.000 de lei. Tot de la bugetul local au fost alocați 85 mii de lei pentru reabilitare învelitoare Școala Adea Corp 2; 100 mii de lei pentru tribuna terenului de fotbal de la Sintea Mare și 135 mii de lei pentru amenajarea terasei și bucătăriei la Căminul Cultural Adea, toate aceste lucrări fiind recepționate.

Protejarea mediului şi eficienţă energetică

Un proiect menit să reducă costurile cu energia electrică a fost recepționat la Căminul Cultural Sintea Mare, unde au fost instalate panouri fotovoltaice cu o putere de 42 KW, fiind elaborată în paralel și documentația de prosumator.

Reducerea consumului de energie electrică și implicit a costurilor este scopul unor proiecte de finanțare pentru modernizarea sistemului de iluminat prin eficientizarea infrastructurii de iluminat public și creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, depuse la AFM pentru obţinerea finanţării.

Spaţiile verzi au numeroase beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru cetăţeni, oferind condiţii pentru recreere şi relaxare. Astfel, autoritățile au alocat fonduri de la bugetul local și au amenajat vechiul parc, valoarea lucrării fiind de 270 mii lei.

Stimularea folosirii bicicletei ca mijloc de transport ecologic stă la baza unor proiecte care urmează a se implementa. Proiectul de extindere a pistei de biciclete în Sintea Mare și Țipar va fi finanţat prin PNRR, suma necesară depășind 2,1 milioane lei. Un alt proiect cu privire la construirea unei piste între Adea și Chișineu-Criș este pregătit pentru a fi depus la AFM.

Deoarece autovehiculele electrice sunt tot mai prezente pe șoselele din județ, la Sintea Mare se intenționează construirea unor stații de reîncărcare, pentru care s-a solicitat o finanțare de aproape 990 mii lei de la AFM.

Îmbunătățirea gradului de colectare selectivă este unul dintre obiectivele administraţiei de la Sintea Mare şi în acest scop se dorește înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar, finanțarea obţinută ridicându-se la peste 3,8 milioane de lei.

Cu proiecte ambiţioase în curs de implementare şi o echipă dedicată, primarul Ciprian Ban atrage investiții semnificative pe drumul spre dezvoltare durabilă şi modernizare, cu schimbări pozitive în viața locuitorilor din Sintea Mare, Adea și Țipar. Îl asigur de întregul meu sprijin pentru eforturile sale continue în beneficiul comunității locale”, a ținut să precizeze depuatul Glad Varga.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite