Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Încă un proiect mare la Frumușeni și Aluniș - introducerea gazului natural

După cum vă informam, un nou proiect de anvergură se va implementa în comuna Frumușeni, proiect care va duce nu numai la modernizarea comunei, dar în același timp va atrage și alți investitori pe platforma industrială. Este vorba de introducerea rețelei de gaze naturale în comuna Frumușeni, astfel încât fiecare casă din comună va avea gazul tras la poartă. Ieri 18.08.2021 a fost semnat contractul de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.

Încă un proiect mare la Frumușeni și Aluniș - introducerea gazului natural
Comentează 0

Perioada de realizare a investiției, după finalizarea proiectului tehnic și obținerea tuturor avizelor și licențelor necesare (inclusiv ANRE) pentru operarea sistemului de distribuție a gazului este de un an, respectiv lucrările vor înceope în primăvară (2022) și se vor finaliza spre sfârșitul anului 2022. Lungimea totală a rețelei este de 34, 409 kilometri și va cuprinde toate străzile comunei și zona industrială.

De asemenea în cadrul proiectului se va construi o stație de reglare și măsurare a gazului cu o capacitate propusă de 3500 smc/h. Beneficiarii acestei investiții vor fi toți locuitorii comunei, respectiv peste 1000 de branșamente și firmele care activează pe raza unităţii administrativ teritoriale (SC SECURO TECH SRL , SC REMAT MG SA, SC NASTA TRANS SRL, SC AS FIELD CAPITAL INVESTMENT SRL, SCPATRYPAN & CO SRL, SC SAPHIR TRANS GARDEN, etc).

Branșamentele pentru persoanele fizice vor fi realizate de către SC GAZ VEST S.A. Arad – concesionarul serviciilor de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în conformitate cu regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale (ordinul nr.18 din 10.03.2021 al președintelui ANRE). Valoarea totală a contractului este de 5.275.000 lei, iar cota de participație a comunei Frumușeni este de 4.275.000 lei.

Proiectul va fi finanțat de la bugetul local, prin contractarea unui împrumut din Trezoreria Statului în condițiile prevăzute de art.1 lit.C din Ordonanța de urgență a Guvernului nr83/28.07.2021- pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului. Perioada de rambursare va fi de cinci ani cu o dobândă foarte mică de 1, 5 %.

„Pentru obținerea creditului beneficiem de sprijinul Guvernului României prin Instituția Prefecturii Arad și a C.J. Arad. Cota de participare a GAZ VEST este de 1.000.000 lei, iar pe durata concesionării serviciului GAZ VEST va oferi o redevență anuală de 5% din valoarea tarifului de distribuție. 

Mă bucură faptul că am reușit semnarea contractului pentru introducere a gazului natural în comuna Frumușeni, fiind prima comună de pe malul stâng al Mureșului care am reușit în ultimii ani să facem un pas înainte în acest sens. Desigur că la realizarea acestui proiect lucrăm de cca.doi ani, însă legislația cu aprobările SF, TOP, găsirea unei surse de finanțare și mai ales schimbarea legislației, ne-au îngreunat acest proces.Mă bucură faptul că am reușit să facem acest pas înainte, iar după noi vor urma comuna Șagu prin doamna primar Brăneț Emilia și comuna Zăbrani prin domnul primar Dănuț Codrean, care vor implementa și dânșii un astfel de proiect în perioada următoare, fiind prezenți alături de noi la semnarea contactului. De asemenea domnul Iustin Cionca președintele C.J. Arad a fost prezent alături de noi la semnarea contractului, precum și reprezentanți ai presei arădene, cărora vreau să le mulțumesc. Odată ce vom obține toate avizele, lucrările la rețea vor putea începe iar în aproape un an de zile fiecare cetățean al comunei Frumușeni va avea gazul la poartă”, a declarat primarul  Reginald Andronic.

Galerie foto (16)