Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comori de suflet Românesc și Enduro-Cross (Editia III-a) la Pleșcuța

Pleșcuța este una dintre cele mai pitorești comune de pe valea Crișului Alb, o comună în care natura și verdele fânețelor cu flori se armonizează perfect cu pădurile de foioase, iar faptul că râul Criș curge lin și trece prin aproierea satelor și a holdelor, dă un plus de frumusețe acestor locuri.

Comori de suflet Românesc și Enduro-Cross (Editia III-a) la Pleșcuța
Comentează 0

Aici veșnicia s-a născut la sat pentru că liniștea cea de altă dată, a copilăriei noastre, încă se mai poate găsi la Pleșcuța, Tălagiu sau Răstoci, la Dumbrava sau Budești, acolo sus între păduri.Nimic nu tulbură liniștea acestor sate, decât șuieratul trenului în noapte ce urcă sau coboară de la Brad de câteva ori pe zi.

Și totuși...este o singură zi din an când Pleșcuța este asaltată de temerarii sporturilor cu motor, pentru că  aici are loc anual Campionatul Național Enduro – Cross, un sport al anduranței unde se întrec sportivi nu numai din țară, dar și din Ungaria, Italia sau alte țări Europene. Atunci, dealurile din jurul Pleșcuței răsună de duduitul motoarelor ambalate la maxim, cum la maxim este și adrenalina sportivilor, care conduc bolizii pe două sau patru roți.

Prin apă sau noroi, pe dealuri sau văi, traseul enduro pune la încercare măestria concurenților, rezistența fizică și psihică a fiecărui sportiv. Sâmbătă de dimineață, soseau la Pleșcuța microbuze sau autoturisme cu trailere dupa ele pe care erau ancorate motociclete sport sau ATW-uri asa încât strada primăriei a devenit neîncăpătoare.

S-au întâlnit sportivi din Arad, Timiș, Hunedoara, Târgu-Mureș, Maramureș, Brașov, Sibiu, București, dar și din Ungaria, toți așteptând startul pentru a intra în teren. Vremea a jucat o festă sportivilor imediat după începerea concursului, astfel că după o rafală de ploaie terenul a fost numai bun pentru întrecere.

Derapările, căzăturile și patinările au fost pe placul sportivilor, dar mai ales a publicului care a savurat fiecare moment. Primii la start au fost cei de la Clasa MOTO care au „tăiat” cale pe traseu, apoi au urmat atv-urile. În curbe, roțile arucau noroiul la câțiva metri în sus, dar a fost palpitant, frumos, poate a fost cea mai impresionantă competiție. La sfârșitul cursei, ambii, concurent și motor, erau numai noroi.

Îmbinând armonios acest concurs sporiv cu tradiția locului „Comori de suflet Românesc”,  primarul comunei Viorel Groza a reușit să facă din Pleșcuța un punct de atracție pe harta județului și a țării, meritând toată admirația și respectul. În primii doi ani de organizare a concursului, domnul Viorel Groza a câștigat premiul pentru cel mai bun organizator a competiției naționale, Enduro - Cross.

A umat apoi un spectacol folcloric pe scena de la Pleșcuța cu ansamblul de dansuri „Pădureanca” din Chisindia „Crăișorii Moților” din Tisa Nouă, apoi „Junii Țării Zărandului” din Pleșcuța cu instructorul coordonator Șandru Andrei. Solistele vocale prezente au fost Valentina Negrea, Roxana Negru, Rafaela Caba, Maria Mihiț, Maria Farcaș și alții, apoi spre seară Lucian Zadic cu formația a încântat publicul, iar prezentatorul evenimentului a fost doamna Nicoleta Pavel.

Spre seară organizatorii competiției sportive au făcut premierile împreună cu domnul primar, iar premiile sportivilor au fost înmânate de trei fete frumoase și bineînțeles de primarul comunei. Concurenții din județul Arad care au câștigat competiția la Categoria MOTO sunt: Leric George, Covastan Ioan Stelian, Leric Olimpiu Ștefan și Moș Paul Dumitru.Câștigătorii Categoriei QUAD-uri: Bodea Sebastian, Nagel Juanan, Iacob Marco, Codre Dan, Mocuța Cătălin, iar la Categoria ATW-uri: Slavescu Dan și Szekereș Zoltan.

Iată că Aradul are  sportivi de marcă, iar dacă acești oameni au reușit o frumoasă performanță de nivel național, ar fi foarte necesar să fie sprijiniți în continuare și de autorități pentru a reprezenta Aradul la competiții naționale și internaționale ducând cu mândrie faima Aradului peste hotare.

Seara s-a lăsat pe nesimțite peste sat, iar glasul motoarelor a fost preluat de ritmul muzicii și a frumoaselor piese populare interpretate de îndrăgitul solist Lucian Zadic, ce răzbăteau peste dealurile ce înconjoară satul. Apoi liniștea și-a intrat încet din nou în drepturi, doar luna mai  veghea peste satul adormit spre dimineață.

Galerie foto (492)