Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comitetul European al Regiunilor, Primăria Municipiului Arad și Calea Europeană au organizat un dialog local dedicat mobilității forței de muncă și dezvoltării sustenabile

Comitetul European al Regiunilor, Primăria Municipiului Arad și Calea Europeană au organizat un dialog local dedicat mobilității forței de muncă și dezvoltării sustenabile
Comentează 0

Comitetul European al Regiunilor (CoR)Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro au organizat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, și dedicat tematicii mobilității forței de muncă și dezvoltării sustenabile.

Dialogul cu cetățenii, intitulat „Mobilitatea forței de muncă și dezvoltare sustenabilă”, a avut loc la Arad, vineri 7 decembrie, cu începere de la ora 17:00, în Sala Ferdinand. 

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiativei CoR – Future of Europe – și are loc și în contextul în care România a fost aleasă să găzduiască Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană care va avea loc în perioada 14-15 martie 2019 la București în perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Dialogul local de la Arad este primul astfel de eveniment organizat în România după discursul privind Starea Uniunii: viziunea regiunilor și orașelor (#SOTREG2018), susținut de președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, la data de 9 octombrie 2018, moment ce a culminat cu prezentarea și adoptarea opiniei CoR privind viitorul Europei, intitulată „Reflectând asupra Europei: vocea autorităților locale și regionale pentru a restabili încrederea în Uniunea Europeană”.

În cadrul acestui dialog primarul Gheorghe Falcă a vorbit  despre importanța mobilității, utilizat de modelul arădean. „Vrem o țară dezvoltată dar nu se poate fără comunități dezvoltate care să înceapă din orașele mari și apoi să se extindă în regiune. Mobilitatea este necesară pentru că nu toată lumea se dezvoltă uniform”.

„Modelul arădean este deja cunoscut la Bruxelles, când în urmă cu 4 ani au venit 1.500 de oameni în Arad din împrejurimi (…) și avem mobilitate și în exteriorul Aradului, exportăm foarte multă forță de muncă”, a transmis primarul. 

„În 2050, 75% din cetățenii UE vor fi în mediul urban, deci există mobilitate la nivel european și trebuie să ne pregătim” în acest sens, a mai punctat acesta. 

În Europa există o competiție a investitorilor. Brexit oferă posibilitatea investitorilor de a se reloca, inclusiv în România (…)  Aradul devine o adresă de relocare pentru muncitori din Româia, dar și din Sri Lanka sau Vietnam, câteva sute de persoane, dar în următoarea perioadă vom avea acest gen de migrație din zona asiatică”, a punctat  și vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea, arătând că județul ”are infrastructură rutieră, feroviară și aeroport”.

La rândul lui, deputatul Glad Varga a constatat: ”Aradul este un oraș în care, practic, șomajul nu există. Așa că, din punctul meu de vedere, aș evidenția imlicarea administrației locale, ca și strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung de-a lungul anilor, pentru că în ultimii10 ani în municipiul Arad s-au creat zeci de mii de locuride muncă. De aceea în momentul de față noi putem spune că mobilitatea forței de muncă la nivel de regiune se face și dincolo de limita județului, iar la nivel european putem spune că aducem forță de muncă și din Ungaria”.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional. În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 28% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 25% politicile pentru tineret și 24% șomajul.

 

 

 

Galerie foto (25)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite