Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Colecția privată de obiecte medicale a familiei dr. Gonțea, expusă la Muzeul Preparandiei (FOTO)

Mai multe obiecte și echipamente medicale vechi și documente și cărți, care au o valoare sentimentală neprețuită și fac parte din colecția privată a familiei dr. Carmen Gonțea din Arad, vor fi expuse la Muzeul Preparandiei din Arad.

Expoziția „Amintiri din istoria medicine arădene“ va putea fi vizitată, gratuit, între 25 septembrie și 25 octombrie, de luni până joi, între orele 12.00 - 16.00, iar vineri între orele 10.00 - 13.00

Colecția privată de obiecte medicale a familiei dr. Gonțea, expusă la Muzeul Preparandiei (FOTO)
Comentează 1

Pentru grupurile mai mari de 10 persoane este necesară programarea în prealabil la numerele de telefon: 0751.572.311, 0753.775.475 și 0740.946.821

În expoziție vor putea fi văzute obiecte medicale vechi, printre care seringi metalice, cutii de sterilizare, instrumentar medical și multe cărți de medicină pe care dr. Carmen Gonțea le-a adunat de-a lungul carierei, le-a îngrijit și le-a folosit la tratarea a zeci de mii de bolnavi din municipiul și județul Arad.

De asemenea, este expus afișul primei Consfătuiri de gerontoprofilaxie, care a avut loc la Arad, în 29 - 30 septembrie 1989, în organizarea căreia a fost cooptată dr. Carmen Gonțea.

Prin această expoziție, familia dr. Carmen Gonțea, acum pensionară, dorește să aducă în atenția opiniei publice modul în care societatea îi tratează pe medicii care, la final de carieră, sunt aproape dați uitării de societatea pe care au servit-o cu devotament în cariera lor.

De asemenea, expoziția se dorește a fi un act de prețuire și respect față de toți cei care au practicat această meserie și nu se mai află printre noi.

Totodată, organizatorul evenimentului, Centrul Municipal de Cultură Arad își propune pe lângă promovarea unei clădiri istorice din patrimoniul orașului – Muzeul Preparandiei și evocarea și evidențierea persoanelor care, prin cariera lor, au adus un plus de valoare orașului în care au trait.

Dr. Carmen Gonțea este fiica medicului Ilarion Gonțea, medic internist, absolvent al Facultății de medicină și chirurgie de la Cluj, care de-a lungul carierei a fost medic la Spitalul Municipal Arad, circumscripția Bujac, pensionându-se ca director al Căminului de Bătrâni din Arad.

Dr. Carmen Gonțea a absolvit Facultatea de Medicină din Timișoara, profesând mai apoi la Ghioroc la dispensarul medical care cuprindea și localitățile Miniș și Cuvin, apoi la Întreprinderea de Vagoane Arad, la Serviciul de Ambulanță.

Dr. Carmen Gonțea s-a specializat în Geriatrie și Gerontologie la București, la Clinica Dr. Ana Aslan, realizând și prima Consfătuire de gerontoprofilaxie, la Arad, în anul 1989.

A ieșit la pensie ca medic primar specialitatea Interne și Ecografie de la Spitalul Municipal Arad.

După ce vor fi expuse la Muzeul Preparandiei, toate obiectele din această colecție vor fi donate.

 

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite