Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Codul muncii s-a schimbat! Aduce modificări în privința concediului și la vechimea în muncă

De duminica, 25 ianuarie, a intrat in vigoare CODUL MUNCII nou, acesta fiind promulgat saptamana trecuta de catre presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ la care facem referire aduce o serie de noutati importante in privinta CONCEDIULUI si VECHIMII in MUNCA.

Codul muncii s-a schimbat! Aduce modificări în privința concediului și la vechimea în muncă
Comentează 0

Concediul medical, cel de maternitate, precum si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de munca, potrivit noilor prevederi ale Codului Muncii.

De asemenea, absentele nemotivate si concediile fara plata sunt scazute din vechime.

Daca incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru ingrijirea copilului.

Daca acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihna vor fi reprogramate.

De exemplu, incazul in care ai 21 de zile de concediu de odihna, inainte erai penalizat daca lipseai doua luni in concediu medical, cu trei zile. Lucrurile se schimba acum: nu mai exista aceasta penalizare, poti beneficia de intreaga perioada de concediu de odihna.

"A doua modificare este ca inainte nu puteai sa-ti iei concediul nefacut, daca aveai 20 de zile si nu ti le-ai luat intr-un an, trebuia automat sa le iei in anul calendaristic urmator, in urmatoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni. Deci ai un an si jumatate in care poti sa iti iei zilele de concediu nefacute", a explicat secretarul de stat in cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru.

Sursa reporterul.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite