Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

COD RUTIER: Fapte simple care îţi pot aduce amenzi de circulaţie

COD RUTIER: Fapte simple care îţi pot aduce amenzi de circulaţie
Comentează 1

1. Uiți să semnalizezi schimbarea direcției de mers

În cazul în care uiți să semnalizezi sau nu prea obișnuiești să faci asta, organele competente îți pot acorda o sancțiune contravențională cuprinsă între 2 sau 3 puncte de amendă.

2. Nu lipești semnele de începător

După cum deja știți, începătorii sunt obligați să afișeze pe lunetă și parbriz celebrele “lămâi”. Cei care nu vor să le folosească pot primi între 2 și 3 puncte de amendă.

3. Forțezi culoarea galbenă a semaforului

“Forțarea” culorii galbene a semaforului se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă. Singura situație în care poți face asta este atunci când vehiculul este atât de aproape de semafor încât nu poate fi oprit în condiții de siguranță.

4. Nu ai curățat plăcuțele de înmatriculare

Tot cu 2 sau 3 puncte-amendă poate fi sancționată și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare (numărul de înmatriculare nu poate fi identificat). Acceași sancțiune se aplică și dacă plăcuțele sunt deteriorate sau acoperite cu gheață ori zăpadă.

5. Nu cuplezi centura de siguranță

Despre centura de siguranță s-au scris multe. Pe scurt, nepurtarea ei duce la 2 – 3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare.

6. Folosirea telefonului mobil în timp ce șofezi

Se aplică aceleași sancțiuni ca în cazul punctului 5.

7. Asculți muzică la un volum ridicat

Folosirea instalației de sonorizare a mașinii la un nivel de zgomot care afectează atât deplasarea în siguranță a șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic poate veni la pachet cu 4 – 5 puncte de amendă.

8. Lipsa trusei medicale a triunghiurilor reflectorizante și a stingătorului

Pentru lipsa unuia dintre elementele descrise mai sus poți plăti o contravenție cuprinsă între 4 – 5 puncte de amendă. Nu uita că acestea trebuie să fie omologate.

9. Pătrunderea în intersecție, deși circulația este blocată

Indiferent de lumina semaforului, pătrunderea într-o intersecție blocată se pedepsește cu 4 – 5 puncte de amendă și 3 puncte de penalizare.

10. Uiți să-ți schimbi permisul de conducere

Persoanele care urcă la volan deși permisul acestora este expirat se pot alege cu o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte-amendă.

11. Arunci obiecte pe drum

Șoferii nu au voie să arunce, să lase sau să abandoneze pe drumurile publice obiecte, materiale substanțe sau vehicule, după caz. O astfel de faptă aduce o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă.

sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite