Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

”Cetăți, castele, castelani din comitatul Aradului” la AKADEMOS

”Cetăți, castele, castelani din comitatul Aradului” la AKADEMOS
Comentează 1

O Întâmplare culturală într-o după-amiază de Făurar, între două sărbători ale dragostei  a adunat o selectă și academică adunare la Casa de Evenimente ”Akademos” a Universității ”Aurel Vlaicu” , vineri, tocmai cu două zile de dinainte de Dragobete.

Lansarea de carte”Cetăți, castele, castelani din comitatul Aradului”, Editura Tiparnița, 2019, Arad, semnată de Puiu Emilian Valea și Ioan Valeriu Tuleu a fost un eveniment frumos , prezentarea fiind făcută de prof.univ.dr.Anton Ilica și Cercetător Științific , Dan Demșea. 

” Cartea, prin ilustrații, conți, nobili, grofi litografii, se situează între aureole istorice și-i cedăm Ex-Libris, căt un Testament, valoarea de o mare prospețime”, a spus prof.univ.dr.Anton Ilica.

”Un Catalog de o limpiditate a textului, un Album geografic și istoric de o fină prospețime ca-n Grădini aristocrate, acest volum va fi unul de folos celor care îi răsfoiesc filele”, a conchis domnul Dan Demșea.

În sală, ca un fin și rafinat observator-martor, s-a aflat doamna inginer Magda Tagany, o descendentă nobiliară, a Baronului Tagany,care, la Ghioroc a avut o moșie, reședință de vară.

” Sunt o arădeancă, ultima descendentă, cu părinți de origine cehă și asist azi la o emoționantă lansare, de fapt, la Arad, viața culturală cunoaște o scară ridicată de valori, mi-amintesc și de Curtici, un sat de români , de Șofronea, de toate locurile dragi. Acum, aici felicit autorii pentru carte iar pe dumneavoastră că mi-ați oferit șansa să mă exprim pe românește”,  a spus doamna Tagany.

Prof.dr.Virgil Valea, fratele unuia dintre autori (Puiu Emilian Valea), a făcut câteva remarci la adresa cărții și a autorilor, spunând ”În Spațiul geografic local, multietnic și ecumenic acest volum este unul  inedit. O împletire de eforturi, acest volum este cât o răsplată a preocupărilor unui colecționar și a unui ziarist.Cartea are echilibru, imagine și trădează parfum de Podgoria Aradului, cum altfel decât ... ca două săbii care au intrat în aceeași teacă”.

Autorii, vădit marcați de evenimentul și sărbătoarea dedicată cărții, au mulțumit prin adresarea directă.

” Ideea îi aparține colegului Puiu Valea, eu am contribuția unui ziarist care a ales reportajul ca expresie, însă am strecurat și Povești ale vremurilor” a rostit, mulțumind Ioan Valeriu Tuleu.

”Am bucuria apariției acestei cărți inundată în emoție, volumul are o față , un trend pe care-l doream unic, mi-a fost greu să selectez din trei mii cinci sute  de ilustrații, acum, în carte, pe cele inedite. Desigur, gândurile noastre nu se vor opri aici, ne  vom preocupa spre o traducere și o promovare, binemeritate”, a rostit domnul Puiu Valea.

 

Despre Carte, în Anul Cărții

 

Am avut un privilegiu , acela de a modera Serata culturală dedicată prezentării unei cărți de excepție.

Poate nu întâmplător și poate tocmai de aceea, am moderat cu dragoste ..

Cartea este un prieten rece, sigur, imaterial , artefact, un consilier perfect, de buzunar, de noptieră sau de ce nu, de dragoste.

Un confeseur care nu te trădează , mai degrabă te îndeamnă la Pacea sufletului!!!

De ce despre dragoste?Ca o Prietenie de peste zeci de ani?

Cu domnul Puiu Valea am fost părinte coleg, copiii nostri fiind colegi de clasă, clasele primar- gimnaziale(clasa a VI a inclusiv), apoi fiul meu deslipindu-se de șir!

Cu domnul Ioan Tuleu, conduceam, tocmai în aceeași perioadă destinele unor așezăminte culturale .

Iată cum, după zeci de ani ,dragostea de carte , ne-a reunit și nu oricum, la aceeași masă, răsfoind, duios, fille de ani, parfum de Castel.!

De ce de Castel?

Îmi place să cred că a fost o întâmplare a vieții mele să fiu Castelan!

Am fost la Castel ...nu prin Cartea Macea.Înscrisuri monografice ..

Am fost la Castel dascăl..primii ani(10) ai carierei dăscăliei i-am trăit la Castelul Macea..  aici am mângâiat frunți nemângâiate de copii...dar ca să ajung la Castel, străbăteam Pădurea, holumbul, și mă adumbream sub Teiul eminescian!Și mâncam dulcețuri..cu pruncii..

Calitatea de moderator mi-a oferit o șansă demnă de Castelan, aceea de a (mai) face un Periplu prin Cartea vieții, călătorită fiind prin Șofronea, Curtici și Castelele lor  ..iată autorii mi-au pus un Braț de Castele să le pot săruta Trecutul!

 

Cetăți , castele Castelani din comitatul Aradului, o carte cât un Album cu Parfum!

Peste o sută cincizeci de pagini, de o calitate grafică de excepție cu ilustrații alb-negru, cu o tentă sepia, vintage prin grija Editurii Tiparnița (Editor ing.Adrian Ioanăș)).

Catalogul conține un Argument , Introducere,  În loc de încheiere,Bibliografie selectivă la care însumăm un număr de patruzeci și cinci de capitole ajustate de ilustrații, imagini,cărți poștale, vederi, litografii, blazoane de familii, portrete

 unicat.

Sau o Carte de Poveste, cu Povești, legende , întâlniri cu istoria pe văi de ape sau coline, epoci, stiluri și popasuri.

 

Autografe și agapa au încheiat Sărbătoarea cărții celor doi autori prieteni în aplauzele elegantei asistențe formate din universitari, istorici, cercetători, iubitori de cultură și frumos academic.

 

Fie-mi permis a exprima mulțumiri , felicitări cât cuprinde zarea ochilor  acestor doi prieteni, în calitate de moderator, cititor și iubitor ! De Frumos petrecut peste Timp prin Scrisul Dumnealor!

 

Florica R. CÂNDEA 

Galerie foto (27)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite