Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cercetare ştiinţifică internaţională, în cadrul Zilelor Academice Arădene ediţia a XXVII-a organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

  Zilele Academice Arădene, un înalt eveniment stiințific international, se derulează în perioada 18-21 mai 2017.

Cercetare ştiinţifică internaţională, în cadrul Zilelor Academice Arădene ediţia a XXVII-a organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
Comentează 0

Conferinţa Internaţională „ZILELE ACADEMICE ARĂDENE”, ediţia a XXVII-a a devenit un forum deschis spre creativitate şi inovaţie ştiinţifică şi constituie, pentru comunitatea academică a Universității, un omagiu adus tuturor celor care au contribuit, prin fapte şi realizări, la dezvoltarea prestigiului Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş”, la nivel național și internațional.   

Avem foarte mulţi studenţi integraţi în cercurile de cercetare ştiinţifică, cu lucrări care vor fi prezentate, pe secţiuni, deoarece ne axăm pe un învăţământ centrat pe student.

În acest an s-au înscris cu lucrări științifice un număr de peste 470  de cadre didactice, studenţi şi cercetători care vor susţinue 518 comunicări ştiinţifice, în cadrul conferinţelor internaţionale, simpozioane şi workshop-uri ştiinţifice şi pe secţiuni, unde participă şi foarte mulţi invitaţi, din peste 15 țări dintre care amintesc Germania, Italia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria, reprezentanţi ai unor universităţi de prestigiu.

În total, în cadrul workshopurilor și al sesiunilor cadrelor didactice și cercetătorilor vor fi prezentate 307 lucrări știintifice.

De asemenea, vor fi prezentate lucrări știintifice de către studenții facultăților noastre, masteranzi și doctoranzi din cadrul celor două școli doctorale de Medicină și Biologie. În total vor fi prezentate 211 lucrări științifice.

În paralel cu evenimentele ştiinţifice, se vor derula evenimente sportive la baza sportivă Constructorul.

Şi în acest an, am urmărit o ţinută înaltă a preconferinţelor şi conferinţelor ştiinţifice, care vor avea loc în cadrul Zilelor Academice Arădene. Lucrările ştiinţifice sunt rodul unei activităţi de un an ale cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor atât de la nivelul facultăţilor, cât al Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, care este integrat în cercetarea ştiinţifică europeană, pe care le vom publica în revistele de specialitate cotate în baze de date internaţionale.

Prima zi – 18.05. este dedicată workshopurilor ştiinţifice internaționale:

Meditație Mindfulness- de la budism la știință – organizat de Centrul de Consiliere și orientare în carieră pe tot parcursul vieții

Aplicații laser în medicină și chirurgia dentară – organizat de Facultatea de Medicină dentară și Saverio Capodiferro, M.D., Studio dentistico Gioia Colle, Italy; evenimentul va avea o parte teoretică și o parte practică cu aplicabilitate pentru studenţii specializarii de medicină dentară

Consilium semestrae ed.a 4-a – Nasterea naturală – Quo Vadis? – organizat de Facultatea de Medicină, Clinica de Ostetrică și Ginecologie împreună cu parteneri din străinătate (Univ.NoviSad) si din țară (Timisoara, Oradea)

Strategii de internaționalizare curiculară – organizat de Facultatea de Farmacie si Universitatea Semmelweis, Ungaria

Calitatea educației în mileniul III – ediţia a 6-a – organizat de Departamentul pentru pregatirea personalului didactic

Workshop – Vasile Goldis- 155 de ani de la naștere (1862-1934) – organizat de Complexul universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale

Workshop - Ambulanța salvează vieți – organizat de studenţii mediciniști împreună cu Departamentul de medicină de urgență al Spitalului Clinic Județean

Workshop – sub egida Centenarului Marii Uniri-  Pregătirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 în presa vremii

Expoziție- Publicații și volume dedicate Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Lansari de carte: Viviana Milivoievici – Academia Romana Filiala Timisoara – vol. Albastru – Infinit

  • Omagiul Marelui Tudor Arghezi la cei 50 de anide la plecarea sa spre zenit - Album de desene de T. Arghezi acompaniate de manuscrisele Argheziene – prezintă Doina Melania Arghezi – Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene

În data de 19.05 vor prezenta lucrări știintifice cadrele didactice și cercetătorii, precum și studenții.

 

Din străinătate vor fi prezente delegații ale universităților partenere, dintre care amintim:

  • Prof. Dr. YAROSLAV VYKLYUK - Prorector, Universitatea Bukovinian/ Ucraina
  • Prof. Dr. LASHCHAK  VIKTOR - Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Bukovinian/ Ucraina
  • Conf.dr. MIROSLAV ŠKODA – Prorector, DTI University/Slovacia
  • Conf.dr. ROMAN HRMO – Prorector, DTI University/Slovacia
  • GAURI SHANKAR GUPTA - Budapesta, Ungaria (fost ambasador)
  • Prof. LINEVA ELENA – Universitatea de Stat de Științe Umaniste și Tehnologie (GGTU)/ Rusia
  • NATALIA PSHENITSYNA - Universitatea de Stat de Științe Umaniste și Tehnologie (GGTU)/ Rusia
  • TIHOMIR VEJNOVIC - Universitate Novi Sad, Serbia
  • ROBERTO SPERANDIO, Consul Onorific al Republicii Italiene la Arad
  • Conf.dr. VIRGINIA POPOVICI – Universitatea Novi Sad Serbia
  • CS dr. VIVIANA MILIVOIEVICI – Academia Română, Filiala Timișoara
  • Prof.dr. BRITT MARIE LANDGREN - Karolinska Institute, Stockholm, Sweden 

  • SAVERIO CAPODIFERRO, M.D., Studio dentistico Gioia Colle, Italia

Şectiuni cadre didactice:

  1. Cercetări  preclinice biomedicale
  2. Interdisciplinaritate în stiintele medicale
  3. Interdisciplinaritate în stiintele chirurgicale
  4. Cercetări biologice și de științele vieții
  5. Cercetări în medicina dentară
  6. Interdisciplinaritate în stiintele farmaceutice pentru o calitate mai buna a vietii
  7. Provocări și perspective în economia globalizată
  8. Cercetări aplicate în informatică
  9. Identitate, securitate, comunicare lingvistică și culturală în noul context european
  10. Sport și stiinta miscarii
  11. Noi tendinte în psihologie, pedagogie și științe sociale
  12. Perspective ale legislației naționale în context european

Instituirea Zilelor Academice Arădene, în urmă cu 27 de ani, în luna mai, când s-a înființat Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a avut realizări științifice deosebite. Prin laboratoarele de cercetare din cadrul Institutului de Științe ale Vieţii, care este dotat cu aparatură de ultimă generație, sunt derulate  mai multe proiecte de cercetare ştiinţifică cu parteneri şi universităţi apreciate pe plan internaţional.

 

Acţiuni recente ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

1.Recent, la invitaţia Conducerii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, o delegaţie mixtă a oraşului Rottenburg (Germania), a vizitat Universitatea noastră, oraşul şi judeţului Arad.

A fost o vizită deosebită la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prin faptul că alături de prof. univ. dr. Bastian Kaiser, rector al Universității din Rottenburg, care are specializarea de studii aplicate în domeniul silviculturii și producției forestiere, delegația a fost formată şi din două personalități deosebite, Eminența Sa, Gebhard Fürst, Episcopul de Rottenburg și Stuttgart și Stephan Neher, primarul orașului Rottenburg.

Este o dovadă că, în Germania, există o corelație extraordinar de bună între Universitate, organele de stat și biserică, iar Biserica sprijină financiar Universitatea din Rottenburg. Universitatea noastră a încheiat două proiecte de cooperare în domeniul silvic cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Rottenburg. Rezultatul vizitei este unul de excelență, prin complexitatea și problematica pe care am dezbătut-o timp de trei zile. Proiectele pe care le realizăm în toate domeniile, administrativ, ecumenic și pe linie de Universitate, vor prinde contur cât mai curând, având în vedere că sunt reale, se pot realiza și ambele Universități au de câștigat de pe urma acestor colaborări model, între instituțiile statului și cele private. Colaborarea cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Rottenburg va continua, prin schimburi de experienţă a cadrelor didactice, proiecte şi programe ERASMUS+ dedicate studenţilor celor două Universităţi.

Întâlnirile cu autorităţile locale şi judeţene, cu antreprenorii Universităţii noastre şi cu reprezentanţii bisericilor – Arhiepiscopul Timotei Seviciu şi Episcopul Catolic al Timişoarei, Eminenţa Sa dl. Martin Roos, întăresc parteneriatul nostru şi buna colaborare pe care o avem ca parteneri ai instituţiilor arădene.

2. „Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad reprezintă un model de Universitate privată în România”  – a declarat prof. univ. dr. Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei Naţionale  în cadrul vizitei la UVVG

Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Pavel Năstase, a vizitat, săptămâna trecută, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, săli de curs, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii şi laboratoarele de cercetare ştiinţifică. Prof. univ. dr. Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei Naţionale, a declarat, în cadrul vizitei că „Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad reprezintă un model de Universitate privată în România”, deoarece s-a investit foarte mult în cercetarea ştiinţifică.

A fost o vizită istorică efectuată la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” de domnul ministru al Ministerului Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Pavel Năstase, care a apreciat în mod deosebit activitatea de învăţământ şi de cercetare, dar şi socială pe care Universitatea noastră o practică. Ne bucură foarte mult aprecierile domnului ministru făcute atât despre Universitatea noastră, cât şi de învăţământul privat, în general. Este o deschidere nouă pe care Ministerul Educaţiei Naţionale o prezintă, iar prin această vizită a domnului ministru Pavel Năstase a crescut prestigiul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

3. Conferinţe pe teme de nutriţie umană, în organizarea Facultăţii de Farmacie a UVVG

Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a organizat, în această perioadă, conferinţe de nutriţie umană, având ca invitat special pe d-na prof. univ. dr. Teresa Cassachia de la Universitatea din Calabria (Italia), nutriționist şi preşedinte al Asociaţiei italiene de nutriţie umană.


Scrie un comentariu

trimite