Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Celule meteo periculoase după ora 12.00. O nouă alertă de ploi torențiale și grindină HARTA

Meteorologii au emis, duminică dimineața la ora 10.00, o nouă avertizare COD GALBEN de ploi torențiale și grindină, valabilă în a doua parte a zilei de duminică. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Începând de duminică noaptea, furtunile vor fi înlocuite, în zona de Vest a țării, de ploi așezate și cantități însemnate de apă.

Celule meteo periculoase după ora 12.00. O nouă alertă de ploi torențiale și grindină HARTA
Comentează 0

"După amiază încep să se dezvolte nori convectivi, se dezvolta foarte tare, vor fi în zonele de deal și de munte. Vor fi aceste ploi torențiale, vor fi cantități de 40-50 de litri, nu sunt cantități foarte mari dar cad în perioade foarte scurte. Aceste celule convective nu acoperă cerul, au distribuție discretă, poate să nu plouă deloc, sunt și zone în care nu a plouat suficient", a explicat ELENA CORDONEANU, meteorolog Realitatea TV.

INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22
Fenomene vizate: disconfort termic, manifestări de instabilitate atmosferică

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie.
Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

MESAJ 1
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În cea mai mare parte a zonei de munte, precum și în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, apoi și în Crișana, Banat și Maramureș, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

MESAJ 2
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate
Zone afectate: conform textului și hărții

În Banat, Crișana, local în Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe parcursul zilelor de 17, 18 și 19 iunie în cea mai mare parte a țării.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite