Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cele mai importante filme de artă ale anului ajung la Cinema Arta. Prima ediție Les Films de Cannes à Arad are loc între 20-22 octombrie!

Cele mai importante filme de artă ale anului ajung la Cinema Arta. Prima ediție Les Films de Cannes à Arad are loc între 20-22 octombrie!
Comentează 0

Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului ajunge la Arad! Palme d’Or, Premiul juriului sau Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră la prima ediție  Les Films de Cannes à Arad, între 20 și 22 octombrie.

 Începând cu luna martie a acestui an filmele de artă şi-au găsit locul la cinematograful omonin din Arad. Programul săptămânal de film de la Cinema Arta a adus în Arad peste 30 de filme, multe dintre ele în premieră şi majoritatea fără distribuţie în circuitul cinematografic local sau naţional, Festivalul de film documentar fARAD, dar şi o serie de caravane cinematografice, precum DocuArt, TIFF sau Filmtettfest.

 Sfârşitul lunii octombrie aduce acest program la un apogeu care ne bucură în mod deosebit - Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, sub umbrela căruia cele mai importante filme de artă ale anului curent ajung pe câteva ecrane mari din România, are parte de o primă ediţie la Arad.

 Prima ediţie Les Films de Cannes à Arad aduce cu sine o altă noutate în viaţa cinematografică locală: intrarea la proiecţii se va realiza fie pe baza unui bilet, fie pe baza unui abonament.  Biletele şi abonamentele au fost puse în vânzare în avans la Cafeneaua Literară Joy’s şi vor putea fi achiziţionate de asemenea la Cinema Arta, în zilele festivalului. Preţul unui bilet este 10 lei sau 7 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar un abonament care permite accesul la toate cele 7 proiecţii costă 45 lei, respectiv 35 lei cu reducere.

 În cadrul primei ediţii Les Films de Cannes à Arad vor putea fi umărite filme precum „Good Time”, regizat de fraţii Safdie sau „Jupiter’s Moon” al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, ambele prezentate în competiția oficială a festivalului de la Cannes.

 Despre „Good Time”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh și Ben Safdie, INDIEwire scria că „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Pe parcursul unei nopți pline de adrenalină, aşa cum apare redată în„Good Time”, Constantine este prins în marasmul unei descinderi într-o realitate violentă și haotică, străduindu-se din răsputeri să-și salveze fratele și pe sine însuși, știind că viețile lor atârnă de un fir.

 Pe de altă parte, titlul filmului regizat Kornél Mundruczó este inspirat din  una din lunile planetei Jupiter, descoperită de Galileo, Europa. Povestea emigrantului Aryan împușcat în momentul în care încerca să treacă granița și care acum poate să leviteze în voie, vine pe fondul crizei europene a refugiaților și este un film în care Mundruczó (White God, 2014) „atinge granițele  genurilor science fiction și fantasy”, după cum scrie The Guardian.

 Trei filme premiate anul acesta în competiţia de la Cannes vor rula de asemenea la Cinema Arta! Comedia nonconformistă a lui Ruben Östlund, „The Square”, o capodoperă care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obținând Palme d’Or-ul va fi proiectată în deschiderea festivalului în București dar și în toate orașele care vor găzdui ediții regionale. „Pentru mine este o formă de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectați de spiritul de turmă și devenim speriați când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ni se reamintească permanent: ‘Eu sunt cel care trebuie să ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de făcut.” – declară Ruben Östlund anul acesta, imediat după câștigarea Palme d’Or. În Arad filmul va rula duminică, 22 octombrie, de la ora 17.30.

 Un film de o intensitate hipnotică, la fel ca toate cele regizate de Andrey Zvyagintsev, cel mai recent film al regizorului rus,„Loveless”, i-a adus acestuia râvnitul Premiu al juriului la Cannes şi l-a plasat pe Zvyagintsev în cursa pentru Oscar. Povestea terifiantă a destrămării unei familii, „Loveless” alunecă rapid într-o catastrofă spirituală, o parabolă a vieţii în Rusia modernă.  

 Comparat de The Times cu Taxi Driver al lui Martin Scorsese – This is the Taxi Driver for a new century –  „You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care amintește de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scorsese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn și brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan. Carismaticul Joaquin Phoenix va încheia festivalul Les Films de Cannes à Arad, de data aceasta doar de pe marele ecran, în cadrul proiecţiei   „You Were Never Really Here” de duminică seara.

 Vestea cea mai bună am păstrat-o pentru final - începem festivalul Les Films de Cannes à Arad în forţă, aşa cum ne-am obişnuit, cu un invitat special: regizorul italian Antonio Piazza va fi prezent în prima zi a festivalului pentru a prezenta filmul „Sicilian Ghost Story”, pe care l-a co-regizat alături de Fabio Grassadonia şi pentru o sesiune de Q&A cu publicul arădean.

 Programul complet al Festivalului este disponibil pe filmedefestival.ro  la secţiunea Program ARAD, pe pagina de Facebook Cinema Arta sau pe pagina evenimentului Les Films Cannes à Arad!

PROGRAMUL COMPLET

 VINERI, 20 OCTOMBRIE

▶ORA 18:30 - GOOD TIME de Ben Safdie, Joshua Safdie (2017, 2017, 100 min, U.S.A, LUX) // Competiție

▶ORA 20:30 - SICILIAN GHOST STORY de Fabio Grassadonia, Antonio Piazza (2017, 122 min, IT, FR, ELV) şi Q&A ANTONIO PIAZZA

 SÂMBĂTĂ, 21 OCTOMBRIE

▶ ORA 15:30 - JUPITER'S MOON de Kornél Mundruczó (2017, 123 min, UNG, GER) // Competiție

▶ ORA 18:00 - L’ATELIER de Laurent Cantet (2017, 113 min, FR) // Un Certain Regard

▶ ORA 20:30 - LOVELESS de Andrey Zvyagintsev (2017, 127 min, RU, FR, BEL, GER) // Premiul Juriului

 DUMINICĂ, 22 OCTOMBRIE

▶ ORA 17:30 - THE SQUARE de Ruben Östlund (2017, 142 min, SUE, GER, FR, DAN) // Palme d'OR

▶ ORA 20:30 - YOU WERE NEVER REALLY HERE de Lynne Ramsay, (2017, 89 min, U.S.A) // Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Arad.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite