Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cel mai grav incident din ultimii 25 de ani. 717 morti la Mecca.

Guvernul saudit a format o comisie pentru a investiga circumstantele busculadei produse joi langa Mecca, unde 717 persoane de diferite nationalitati au murit si alte 805 au fost ranite, relateaza BBC.

Cel mai grav incident din ultimii 25 de ani. 717 morti la Mecca.
Comentează 0

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat o evaluare a sigurantei pelerinajului dupa cel mai grav incident produs in timpul pelerinajului la Mecca in ultimii 25 de ani. "Este nevoie sa imbunatatim nivelul de organizare a pelerinilor" a declarat regele saudit. 
 

Totodata ministrul saudit al sanatatii, Khaled al-Falih, a sustinut ca busculada s-a produs pentru ca multi pelerini "nu au respectat programul stabilit de autoritati".

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul Iranului, tara care a pierdut 95 de cetateni in acest incident, a declarat ca guvernul saudit trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta tragedie si a acuzat o proasta organizare, precum si actiuni incorecte.

Papa Francisc si-a exprimat joi seara la New York solidaritatea cu musulmanii, dupa busculada tragica."In acest moment de rugaciune, ma alatur si ne alaturam in rugaciuni catre Dumnezeu atotputernicul", a spus suveranul pontif.

Aproximativ doua milioane de credinciosi musulmani participa incepand de marti la pelerinajul anual la Mecca (hajj).

Pelerinajul la Mecca, cea mai mare adunare anuala de oameni din lume, a mai fost scena dezastrelor si in trecut, inclusiv a unor busculade, incendii si revolte.

Securitatea in timpul pelerinajului este un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru familia regala saudita. Guvernul saudit a cheltuit in ultimii ani miliarde de dolari pentru a moderniza si extinde infrastructura si tehnologia pentru controlul multimilor.

Peste 100.000 de politisti sunt mobilizati si mii de camere video au fost instalate pentru a permite grupurilor sa se disperseze inainte de a ajunge la niveluri periculoase.

Ultimul incident de amploare de acest gen a avut loc in 2006, cand cel putin 346 de pelerini au murit intr-o busculada.

In urma cu doua saptamani, 110 persoane au murit la Marea Moschee de la Mecca, dupa ce o macara s-a prabusit in timpul unei furtuni.

sursa: stirileprotv.ro

Sursa foto: Agerpres 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite