Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce se va întâmpla cu Marea Neagră sub influența schimbărilor climatice? Oceanele devin tot mai acide și nivelul lor crește îngrijorător

Sub influenţa topirii gheţarilor polari, nivelul apelor oceanelor va continua să crească timp de secole, chiar milenii. Este unul din avertismentele din amplul raport ONU despre încălzirea globală. Mările, care au crescut deja cu 20 de centimetri din 1990, ar putea crește în continuare cu circa 50 de centimetri până în 2100. Climatologul Roxana Bojariu a explicat ce fenomene sunt de așteptat în cazul Mării Negre.

Ce se va întâmpla cu Marea Neagră sub influența schimbărilor climatice? Oceanele devin tot mai acide și nivelul lor crește îngrijorător
Comentează 0

Unele schimbări par a fi ireversibile: oceanele devin tot mai acide, prin creșterea temperaturii apelor și prin interacțiunea cu gazele cu efect de seră din atmosferă, ceea ce reprezintă o amenințare directă la adresa viețuitoarelor marine.

„Din păcate, aceste transformări care țin de impactul schimbării climei asupra oceanului sunt printre cele ireversibile, pe scări de timp de sute și chiar mii de ani, dar evident că e o diferență între a avea un nivel de creștere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius sau cu 2 grade Celsius. Creșterea ar putea fi dublă la 2 grade Celsius”, a explicat Roxana Bojariu.

 

Citește mai mult AICI. 


Scrie un comentariu

trimite