Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

România, lovită de o explozie a prețurilor. Ce produse se scumpesc de la 1 octombrie

Val de scumpiri de la 1 octombrie! Energia electrică se scumpește cu 5% , gazele naturale cu 6%, iar carburanții cu încă 5%. Și călătoriile cu taxiul vor costa mai mult cu 30 de bani/km.

România, lovită de o explozie a prețurilor. Ce produse se scumpesc de la 1 octombrie
Comentează 0

Gazele se scumpesc cu 6%, iar energia cu 5%. Majorarea vine ca urmare a creșterii spectaculoase a prețurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creșterile de pe bursă vin și ele ca urmare a secetei și caniculei din această vară, care au redus producția de energie hidro și eoliană. Trebuie însă menționat că, furnizorii au cerut majorări de trei ori mai mari, adică de circa 15%.

Prețul carburanților va crește cu încă 5%, asta după ce Guvernul a decis să majoreze accizele cu 10%, în două etape, începând cu 15 septembrie și respectiv 1 octombrie. După această dată, prețul unui litru de benzină sau motorină va depăși pragul psihologic de 5 lei. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a argumentat că acciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți se reintroduce deoarece petroliștii nu au scăzut corespunzător prețurile după reducerile de taxe operate de la 1 ianuarie, iar scăderea taxelor nu s-a văzut nici în creșterea colectărilor din impozitul pe profit.

De asemenea, firmele de taximetrie din București vor majora tarifele cu 30 de bani, până la 1,69 lei pe kilometru. Măsura a fost luată după ce serviciile de transport Uber și Taxify au afectat încasările taximetriștilor.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite