Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce culoare a pielii aveau egiptenii antici? Mister rezolvat după milenii

Problema rasei egiptenilor antici este de foarte mult timp un subiect controversat, mai ales că imaginea clasică, construită în perioada istoriei romantice și preluată de Hollywood, pare să fie contrazisă de adevărul științific. Studiile ADN sugerează că egiptenii antici erau cel mai strâns înrudiți cu popoarele din Orientul Apropiat, în special din Levant.

Ce culoare a pielii aveau egiptenii antici? Mister rezolvat după milenii
Comentează 1

Încă din anii '70, egiptologi, scriitori și oamenii de știință au susținut egiptenii făceau parte din rasa de africani subsahariani, deci culoarea pielii era NEGRU. Putem vedea această portretizare în celebrul clip al lui al lui Michael Jackson "Remember the Time", în care celebrul comic Eddie Murphy are în rol de faraon.
În schimb, pentru grupurile de amatori ai mitologiilor ariene, în general cu viziuni de extremă dreptă, ideea unei civilizații evoluate și a unor faraoni de culoare este o blasfemie, cu toate că teoria nu pare să aibă o bază reală.
Unele grupări au folosit chiar date despre grupele de sânge pentru a proclama că Tutankhamon și fraților săi ar avea originea nordică.

Teoriile fanteziste au fost însă infirmate de testele ADN moderne. Cercetătorii Institutului Max Planck din Germania au reușit, folosind tehnici de secvențiere și verificare a ADN-ului, să finalizeze primele teste genomice cu succes pe mumii egiptene antice.


Acestea au dovedit că egiptenii antici erau cel mai strâns înrudiți cu popoarele din Orientul Apropiat, în special din Levant, ceea ce indică o culoare pielii mai închisă.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite