Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce conţine, de fapt, covrigul pe care toţi îl mâncăm în drum spre muncă. Te vei gândi mai bine înainte să-l cumperi

Un nutriţionist trage un semnal de alarmă asupra numărului mare de calorii dintr-un covrig şi asupra ingredientelor din care sunt făcuţi.

Ce conţine, de fapt, covrigul pe care toţi îl mâncăm în drum spre muncă. Te vei gândi mai bine înainte să-l cumperi
Comentează 1

Ce conţine, de fapt, covrigul. De cele mai multe ori, un covrig cald este tot ce ne dorim dimineaţa în drum spre muncă sau spre şcoală. Dar ştim din ce sunt făcuţi, de fapt, delicioşii covrigi? La această întrebare a încercat să răspundă Valentin Bunea, fondatorul unui program de nutriţie.

Valentin Bunea a analizat numărul de calorii dintr-un covrig și ingredientele din care sunt făcuți.Nu i-a venit să creadă la ce concluzii a ajuns.

„Calculasem eu că un covrig are 300 de calorii. Doar că m-am înșelat. Amarnic! Dacă dai o căutare pe net pentru ‘calorii covrig’ găsești valori între 270 – 400 de calorii.

Asta am făcut și eu acum câțiva ani, dar nu mi-a fost suficient. Îmi place să fiu sigur pe mine când deschid gura. Am cumpărat un covrig la un moment să-i fac poză pentru o postare.

Eram oricum sigur că un covrig cald are mai puțin de 100g. Voiam să mă asigur că fură covrigarii acolo măcar 5-10g.

Surpriză, covrigul avea 101 grame. I-am făcut poză și l-am aruncat într-un dulap la bucătărie cu gândul că îi mai fac niște poze a doua zi.

După câteva săptămâni dau de covrig în dulap și îl iau să-i arăt unui client cum covrigul ăla de 100g are 50g de glucoză care i se lipesc de artere. Îl pun pe cântar: 75g.

Bă ce ingineria dracu? S-a stricat cântarul. După câteva secunde îmi cade fisa. Stai că s-a uscat. Adică s-a evaporat apa din el.

COVRIG = H2O + FĂINĂ

EVRiKA! Deci un covrig cald are 75g de făină și 25g de apă! Aveam răspunsul la întrebarea mea.

75 de grame de făină albă = 271 kcal

Tot îmi dădea cu virgulă, pe net la suta de grame covrigii aveau mai mult de 300 calorii.

Caut pe net ‘rețetă covrigi’. La 450g de făină se folosesc 45g de zahăr și 80 ml de ulei. Deci de la 271 de calorii nu ar fi exagerat să spui că un covrig are 350 de calorii.

Deja mă gândeam cu groază cum o să scriu pe pagină că 2 covrigi au 700 de calorii goale care se pun pe fund. O să sară trolii iubitori de covrigi și o să spună că nu am dreptate.”, a scris într-o postare pe Facebook fondatorul programului de nutriţie.

Acesta nu s-a mulţumit cu descoperirea făcută şi şi-a adus aminte de conversaţia legată de numărul de calorii dintr-un covrig, pe care a avut-o chiar cu patronul unei cogrigării.

”Să ne înțelegem: covrigii de la toate covrigăriile mari conțin așa: făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime, amelioratori de vreo 3 feluri.

Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize.

Citește continuarea pe romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite