Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului pe 2019

Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, considerând că legea este constituțională.

CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului pe 2019
Comentează 0

Iohhanis a refuzat să promulge legea bugetului pe motiv că acesta ar încălca grav Constituția.

”Există, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituţionalitate”, afirmat președintele Iohannis, în februarie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis pe 22 februarie Curţii Constituţionale a RomÂniei (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea bugetului pe acest an.

În document, preşedintele arată, printre altele, că legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Şeful statului spune că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Klaus Iohannis susţine, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019, inclusiv proiecţia acesteia pe anii 2020 - 2022, a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite