Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât de ieftin va fi petrolul?

Cât de ieftin va fi petrolul?
Comentează 0

Condiţiile de pe piaţă le permit preţurilor petrolului să plonjeze spre 30 de dolari pe baril în următoarele luni, acesta fiind nivelul la care producătorii vor fi for­ţaţi să reducă serios livrările astfel încât cererea să a­jungă la echilibru cu oferta, acum în exces, scrie CNBC.

Preţurile energiei pot face, în funcţie de modelul economic al unei ţări, diferenţa între creştere şi scădere, chiar recesiune, şi de aceea evoluţiei lor economiştii îi acordă o atenţie deosebită, mai ales că marile economii ale lumii încă nu şi-au revenit complet după cea mai recentă criză globală. „Nu există niciun motiv pentru care cotaţiile petrolului să nu se ducă spre 30 de dolari. Acesta este nivelul la care o parte din producţie se va opri şi va avea un impact serios asupra supraalimentării pieţei“, spune Edward Morse, şeful departamentului de cercetare a pieţei materiilor prime al Citigroup.

Încetinirea creşterii economice din China a lovit preţurile materiilor prime, inclusiv pe cele ale petrolului. Însă piaţa ţiţeiului este sufocată şi de producţia în exces din SUA, Arabia Saudită şi Rusia. În plus, presiuni pe preţ pune şi perspectiva ca Iranul să intre pe piaţa internaţională, iar Irakul să-şi majoreze producţia. În plus, nu există indicii că statele OPEC vor lăsa piaţa să stabilească preţul.

sursa: http://www.zf.ro/business-international

 

Articole asemanatoare