Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cafea la ibric - cum sa prepari usor la tine acasa

Contrar aparențelor, nu ai nevoie de electrocasnice de lux sau de bugete mari pentru a face o cafea bună acasă. Pentru că este destul de simplu și accesibil să prepari o cafea la ibric extrem de bună, dacă vei ține cont de câteva sfaturi despre cum o pregătești sau ce tip de cafea este cea mai bună. Citește în continuare și află cum poți savura zi de zi o cană din băutura preferată și de ce merită să o consumi în acest fel.

Cafea la ibric - cum sa prepari usor la tine acasa
Comentează 0

Cafea la ibric – ce este?

Deși se crede în mod obișnuit că o cafea la ibric este doar o cafea obișnuită pregătită în apă clocotită cu adaos de zahăr, de fapt acest tip de băutură este preparată folosind o metodă specială din țările din Orientul Mijlociu și Europa precum Turcia, Iran și Grecia.

Băutura caldă rezultată este mult mai densă (nu se filtrează zațul), întunecată și intensă decât cafeaua obișnuită. Pentru prepararea ei se folosesc foarte des și zahărul și cardamomul, care adaugă și mai multă aromă. 

Merită menționat că în 2013, tradiția de a prepara cafeaua turcească a fost înscrisă pe lista intangibilă a comorilor UNESCO , ceea ce nu face decât să confirme unicitatea și caracterul excepțional al acestei metode veche de secole.

Cum se pregătește cafeaua la ibric?

Interesant este că apa pentru prepararea cafelei turcești trebuie să fie rece, se toarnă într-o porție de cafea și zahăr și se încălzește la foc lent. Toate ingredientele sunt puse în ibric chiar la începutul procesului de preparare. La o astfel de cafea nu se adaugă lapte.

După ce ai pus ibricul pe foc, trebuie să observi cu atenție vasul. Când cafeaua se ridică și formează o spumă, ibricul se ia o clipă de pe foc, fără a amesteca conținutul și așteptând să scadă puțin infuzia. 

Acest proces se mai efectuează de două ori și după aceea cafeaua este gata să fie turnată în cești. O trăsătură caracteristică a acestei metode de preparare a cafelei sunt zațul care plutește pe suprafața băuturii. Dacă te deranjează, poți folosi o strecurătoare sau poți aștepta să se așeze pe fundul ibricului.

Tips & tricks pentru prepararea cafelei la ibric

Poate exista riscul ca, atunci când pregătești cafea la ibric, aceasta să devină amară. Cum poți evita acest lucru, descoperă în continuare cu ajutorul câtorva sfaturi:

  • utilizează cafea prăjită ușor
  • folosește apă slab mineralizată
  • utilizează proporția de o parte de cafea la zece părți de apă
  • asigură-te că timpul de preparare nu depășește 2 minute
  • imediat ce ai luat ibricul de pe foc, toarnă cafeaua în căni.

De ce merită să bei cafea la ibric?

Cafeaua la ibric are, mai presus de toate, un gust grozav și o aromă uimitoare. Cu toate acestea, nu sunt singurele beneficii ale consumului acestuia. De asemenea, consumul de cafea turcească oferă organismului multe substanțe valoroase care ajută la prevenirea bolilor și asigură o bunăstare mai bună. Numeroasele sale avantaje includ:

  • Conținut ridicat de cofeină - datorită unei cantități mari din această substanță, cafeaua la ibric crește abilitățile perceptive și fizice ale organismului. Crește puterea de concentrare și de memorare și reduce senzația de oboseală și somnolență.
  • Conținut mai mare de compuși benefici organismului, de exemplu acizii clorogenici - au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și asupra nivelului de zahăr și colesterol din sânge. De asemenea, au proprietăți antiinflamatorii.
  • Beneficiu pentru sistemul nervos - consumul poate proteja împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer sau împotriva unor tipuri de cancer.
  • Stimularea procesului metabolic din organism – ajută la menținerea siluetei și la prevenirea obezității. De asemenea, are proprietăți care inactivează radicalii liberi care afectează îmbătrânirea pielii și a întregului organism.

Daca iti doresti cafea boabe pentru espressor sau pentru ibric te invitam pe EspressoCafe.ro. Aici vei gasi o gama diversificata, preturi mici, oferte avantajoase si poti sa comanzi comod direct din confortul casei tale. 


Scrie un comentariu

trimite