Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bomba cu ceas din Orientul Mijlociu. Israelul, bombardament masiv. "Veți plăti scump"

Armata israeliană a bombardat masiv sâmbătă sistemele antiaeriene din Siria după ce un avion militar israelian a fost doborât în timpul unui raid precedent, anunţă armata israeliană, precizând că este vorba de "cel mai semnificativ atac" antisirian din ultimele decenii.

Bomba cu ceas din Orientul Mijlociu. Israelul, bombardament masiv.
Comentează 0

Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.

În replică la aceste incidente, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost "cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea", efectuată în 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.

Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. La rândul lor, Iranul şi Siria sunt principalii susţinători politici şi militari ai regimului de la Damasc, potrivit Mediafax.

Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Vladimir Putin

Israelul doreşte pace, dar va continua să se apere de acţiunile militare lansate de Iran de pe teritoriul sirian, a avertizat sâmbătă seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu, precizând că a discutat telefonic cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, un susţinător al Administraţiei din Siria.

"I-am reiterat (preşedintelui Vladimir Putin -n.red.) obligaţia şi dreptul nostru de a ne apăra de atacurile lansate de pe teritoriul Siriei. Am stabilit ca măsurile de coordonare între armatele noastre să continue", a declarat Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.

Premierul israelian a discutat şi cu secretarul de Stat american, Rex Tillerson. "Israelul vrea pace, dar vom continua să ne apărăm constant de orice atac şi de tentativele Iranului de a acumula prezenţă militară în Siria împotriva noastră", a subliniat Netanyahu.

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite