Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Boala limbii albastre revine în România! Patru ferme afectate

Boala limbii albastre revine în România! Patru ferme afectate
Comentează 0

Boala limbii albastre (Bluetongue) a revenit în România, afectând câteva ferme din nord-estul țării, transmite site-ul thecattlesite.com.

Serotipul 4, același care a provocat epidemia din perioada august — decembrie 2014, a fost identificat în 18 cazuri, de când a fost făcută notificarea inițială, în 7 septembrie.

Cele mai recente date, din 18 septembrie, arată că 28 de animale sunt suspecte, fiind a patra fermă unde se constată boala limbii albastre.

Săptămâna trecută, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că boala limbii albastre a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei exploatații din localitatea Boboluști, județul Botoșani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari, în județe, pentru prevenirea răspândirii bolii.

Reprezentanții ANSVSA susțin că au notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, "fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării".

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite