Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul ,,Flori de sânziene" de la Bîrsa , ediția X-a

Festivalul ,,Flori de sânziene
Comentează 1

Bîrsa a fost și este  un reper folcloric pe harta județului Arad , pentru că aici se pune un accent deosebit pe tradiție, pe cultură și pe frumos. Aici pe dealul de la Bîrsa s-a desfășurat în urmă cu cîțiva ani Festivalul Național de Folclor și tot aici este cel mai renumit ansamblu de dansuri din județul Arad ,,Druscelele,, din Bîrsa care  participă mereu la concursuri naționale de dansuri populare, fiind invitați în țară  tot  mai des, ajungînd pînă la Suceava. Tot la Bîrsa au loc an de an  printre cele mai frumoase serbări cîmpenești din județ numite ,, FLORI DE SÎNZIENE,,. Acest lucru este posibil datorită faptului că atît primarul dar și consiliul local știu ce înseamnă a păstra tradiția, portul popular și a face cunoscută comuna , pentru că cea mai frumoasă carte de vizită a unei comune, o reprezintă portul popular și ansamblul de dansuri.

De curînd  Ansamblul de dansuri Druscelele au primit costume populare noi, prin grija primarului Avram Ciev deoarece primarul este cu sufletul alături de tot ceea ce înseamnă tradiție la Bîrsa, pentru că în tinerețea dînsului a cîntat, a făcut parte dintr-un taraf la vremea aceea și s-a bucurat alături de alți feciori din Bîrsa de fiecare sărbătoare, poate de fiecare bal ori nedee din acele vremi, însă nu a uitat niciodată aceste lucruri frumoase, și duce tradiția mai departe cu atîta drag. Ceea ce îi bucură sufletul mult , și asta se poate citi pe fața dănsului, este nepoțica, Roberta Tomșa,  care calcă pe urmele  bunicului,iar  atunci cînd Roberta urcă pe scenă, alături de ansamblul ,,Druscelele,, bunicul stă nemișcat, iar bucuria sufletească este nemărginită, și cu siguranță gîndul îi zboară cu cîteva zeci de ani în urmă, alături de cei cu care cînta în tinerețe. Ce poate să bucure mai mult inima bunicilor decît faptul că nepoții le calcă pe urme.       

Duminică 7 august Bîrsa a fost din nou în sărbătoare, incepînd de la ora 13.00 cînd Ansamblurile de dansuri din Bîrsa, Aldești, Chisindia, Groșeni, Bocsig s-au reunit în fața primăriei, și împreună cu instrumentiștii , cu taraful din Bîrsa s-au deplasat într-un alai frumos , tinerii fiind îmbrăcați încostume populare în frunte cu Primarul Avram Ciev și viceprimarul Luminița Toma  spre dealul numit ,,Pe Rîpă,, aşa cum este obiceiul trecînd  pe străzile din Bîrsa, iar costumele populare au fost admirate de localnici, ca o paradă a portului popular. Sus pe deal s-a încins o horă mare, apoi a început programul artistic. După Cuvîntul primarului care a deschis oficial  această sărbătoare,  pe scenă au urcat Ansamblurile de dansuri ,,Druscelele din Bîrsa cu soliști vocali, Roberta Tomșa, Briana Brad, Vanina Rus, Bortiș Cristiana, Mădălina Matcău, Mariș Denis, Cristian Crișan și Denis Draga solist instrumentist, apoi Ansamblurile,,Pădureanca,, din Chisindia ,,Țarinuța,, din Bocsig , ,,Codrenii,, din Groșeni și ,,Codrenii Hășmașului,,.

De asemenea  Ansamblurile  ,,Aldeșteana,, din Aldești și ,,Călușarii,, din Aldești , (care în acest an împlinesc 138 de ani de existență) , Ansamblul,,Spicul grîului,, din Beliu,  apoi au urmat invitații speciali din Bihor: Aurel Vlaicu Țurcaș și un Ansamblu foarte renumit în Bihor, Hunedoara , Alba și Arad, fiind din ce în ce mai mult alături de noi ,,STELELE BIHORULUI,, conduși  de Călin și Adriana Bacrău doi oameni care pun foarte mult suflet  în ceea ce fac  și acest lucru se vede prin calitatea muzicii  interpretate și a echipei  din frumoasa ,,constelație,, Bihoreană, așa cum s-a văzut  și la Bîrsa printr-un foarte frumos program susținut. De curînd  STELELE BIHORULUI au alături o voce deosebită și o fată  foarte frumoasă, Ioana Crișan , cea care a și prezentat  programul ansamblului. Orchestra  Ilie Pașca  a urcat apoi pe scenă  continuînd programul folcloric  pînă tîrziu în noapte, în compania maestrului Ștefan Muntenaș, vocea de aur al Aradului, pentru că așa cum d-l Vasile Conea este o stea absolută al cîntecului popular bănățean, d-l Muntenaș este  vocea  de aur Arădeană , iar melodiile dînsului sînt întotdeauna  o alinare, ajungînd la sufletul publicului. Au urmat Simona Boncuț, Nicu Vesa , Florin Budău iar prezentarea a fost asigurată de Mihaela Moțiu.

Surpriza a venit din partea Primarului Avram Ciev care a interpretat cîteva piese cunoscute alături de orchestră și a făcut-o cu atîta naturalețe ca atunci cînd a fost fecior. Deși festivalul a început imediat după prînz la ora 11,45 cînd am plecat încă se cînta pe dealul de la Bîrsa,  pe acest frumos tărîm al cîntecului ,al portului și dansului popular de pe frumoasa Vale a Crișului Alb.

 

Galerie foto (516)

Articole asemanatoare