Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Baricada din călimară. Fragmente arădene cu poetul Ștefan Aug. Doinaș și publicistul Emil Șimăndan

Baricada din călimară. Fragmente arădene cu poetul Ștefan Aug. Doinaș și publicistul Emil Șimăndan
Comentează 3

 În aceste zile, a intrat sub tipar un volum inedit dedicat unei mari personalități arădene – poetului Ștefan Aug. Doinaș.

            Volumul intitulat „Baricada din călimară. Fragmente arădene cu poetul Ștefan Aug. Doinaș și publicistul Emil Șimăndan” este realizat de tânăra profesoara Geanina Jecalo Iovănescu și este o antologie de fragmente cu marele poet arădean în care sunt ilustrate întâlnirile acestuia cu publicistul Emil Șimăndan.

            Autoarea susține că Volumul se înscrie în peisajul cultural arădean – în anul Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - ca o bogată antologie ce cuprinde o mulţime de întâlniri, în spaţiul arădean, ale poetului Ştefan Aug. Doinaş cu publicistul și scriitorul Emil Şimăndan, care era redactor cu probleme de cultură şi învăţământ la cotidianul local „Flacăra roşie” din Arad. Articolele antologate se întind pe mai multe decenii, înainte de Revoluţia din Decembrie 1989 şi după acest moment, până la ultima vizită a poetului pe care o face împreună cu iubita sa soţie, prima balerină Irinel Liciu, înainte cu un an de a pleca amândoi, împreună, în lumea umbrelor veşnice, pentru eternitate.

        Emil Şimăndan s-a numărat timp de mai multe decenii printre aleşii din oraşul Arad ai regretatului poet Ştefan Aug. Doinaş şi ai regretatei sale soţii, prima balerină Irinel Liciu, „căruia – cum a precizat ziaristul într-un eseu comemorativ -  din vreme în vreme, la ceasuri aniversare ori la ceasuri divine de sărbătoare poetică, distinsa familie îşi deschidea tainicile porţi ale memoriei – porţi care pentru cei mulţi stăteau zăvorâte, în bătaia acelor vremuri tulburi, de ceaţă şi vijelie tragică, din anii totalitarismului”.

       În partea a doua a volumului, am antologat o serie de interviuri tematice pe care publicistul şi scriitorul arădean Emil Şimăndan le-a acordat unor jurnalişti de-a lungul anilor, legate de cărţile de interviuri pe care le-a publicat, dar, mai ales, despre cele dedicate istoriei presei arădene, lexicografiei locale şi evenimentelor din Decembrie 1989 din Arad, urmate de căderea (implozia) regimului comunist din România. Toate, împreună, contribuie la conturarea profilului unui deosebit de harnic şi talentat publicist şi scriitor arădean.

 

G. J. I.

                                                                                                                   


Scrie un comentariu

trimite