Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Avertisment fără precedent de la Comisia Europeană după anunțul lui Tudorel Toader

Comisia Europeană a reacționat, vineri, după anunțul ministrului Justiției Tudorel Toader privind propunerea de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi. Într-un răspuns pentru Realitatea TV, Comisia UE a anunțat că urmărește cu îngrijorare evenimentele din România și a atras atenția că presiunea la adresa Justiției ar putea duce la o reevaluare a concluziilor raportului de monitorizare a luptei anticorupție.

Avertisment fără precedent de la Comisia Europeană după anunțul lui Tudorel Toader
Comentează 0

”Comisia urmărește ultimele evenimente cu atenție și cu îngrijorare. Independența sistemului de justiție din România și capacitatea lui de a combate corupția în mod eficient sunt esențiale pentru o România puternică în UE, așa cum au reamintit președintele și vicepreședintele Comisiei în declarația lor comună luna trecută. Comisia va urmări cu atenție evenimentele și procedurile aflate în derulare împotriva șefei DNA.

În precedentele rapoarte în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, faptul că DNA a funcționat eficient a fost considerat drept un semn al sustenabilității luptei anticorupție în România. Comisia a semnalat că ar purea reevalua concluziile raportului MCV, dacă presiunile la adresa justiției vor afecta lupta anticorupție”, anunță Comisia Europeană într-un răspuns oferit Realitatea TV.

20 de ”capete de acuzare". În acest fel și-a argumentat ministrul Justiției decizia de a cere revocarea şefei DNA. În timp ce oficialii europeni și cei americani o laudă, Tudorel Toader a avut numai critici la adresa Laurei Codruța Kovesi. De la început și până la sfârșitul discursului, ministrul Justiției a acuzat-o pe șefa DNA că nu și-a făcut bine treaba, fără să scoată măcar o vorbă despre realizările Parchetului Anticorupție. 

Administrația Prezidențială arată într-un comunicat că ”din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA, se impune o analiză aprofundată a acestui document. Ea urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. Mai mult, se precizează în comunicat, în repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. În final se arată că Președintele României va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept. 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite