Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au vrut să „asedieze” Cetatea, dar au ajuns la Muzeu; vezi care au fost motivele (FOTO)

Conducerea Garnizoanei din Cetatea Aradului a anulat în ultimul moment o înţelegete cu Asociaţia Turism Alternativ care ar fi permis unui grup de arădeni să viziteze Cetatea. Motivul invocat? Numărul prea mare de persoane. În aceste condiţii, grupul care a vrut să „asedieze” Cetatea a fost redirecţionat spre Muzeu, celor de acolo nefiindu-le frică de numărul prea mare al vizitatorilor.

Au vrut să „asedieze” Cetatea, dar au ajuns la Muzeu; vezi care au fost motivele (FOTO)
Comentează 1

„Cu toate că nu au putut să le ofere arădenilor ceea ce și-au dorit, membrii Asociației Turism Alternativ au reușit să organizeze un tur pentru cele aproape 80 de persoane prezente în fața porților închise ale Cetății Aradului. În ciuda faptului că cei de la Armată au dat peste cap programul turului în Cetatea Aradului, interzicând în ultima clipă accesul în interior, Asociația Turism Alternativ nu a anulat turul legat de Cetate, ci a reușit în scurt timp să reconfigureze programul.

Având în vedere numărul mare de persoane care și-au manifestat interesul pe Facebook pentru eveniment, aproximativ 450 de persoane, ceea ce arată încă odată că arădenii sunt foarte curioși când vine vorba de Cetate și de a-și descoperi orașul, lucru care nu poate decât să ne bucure, am încercat să nu îi dezamăgim și să le oferim o alternativă. Așadar i-am contactat pe prietenii și partenerii noștri de la Complexul Muzeal Arad, care ne-au deschis cu bucurie porțile Muzeului ca un bonus al turului nostru pe care am fost nevoiți să îl organizăm…în exteriorul Cetății”, spun cei de la Asociația Turism Alternativ.

Cetatea văzută din exterior şi vizita la Muzeu

Aproape 80 de persoane așteptau astfel la intrarea în Cetate, în ciuda faptului că organizatorii au anunțat că nu vor putea intra, așa cum a fost programat inițial. Teodor Stoica, ghid Arad Free Tours, a vorbit despre prima cetate a Aradului, construcția actualei cetăți și despre evenimentele din timpul Revoluției din 1848-1849. Ulterior, grupul a mers pe Podul Decebal pentru a vedea din depărtare rămășițele vechiului pod de lemn al cetății, după care s-a oprit în dreptul monumentului dedicat lui Toth Sandor. Înainte de a vizita expozițiile Complexului Muzeal Arad, grupul a făcut o oprire în Parcul Copiilor, unde s-a vorbit despre Biserica Franciscană din Cetate, tragedia prizonierilor sârbi din primul Război Mondial, precum și despre anumite mituri existente cu privire la istoria Cetății Aradului.

„Ajunși la muzeu am fost întâmpinați de către Adelina Stoenescu unde am vizitat împreună expoziția Tezaur 1848 și Arad – decembrie 1989 ambele având legătură cu Cetatea, dar și Pinacoteca, unde este expus celebrul Triptic a lui Feszty, o pictură de 52 de metri pătrați care din punct de vedere artistic este una dintre capodoperele europene ale secolului XIX.”, adaugă cei de la Asociația Turism Alternativ. „Ținem să menționăm că vizita la Complexul Muzeal Arad nu face parte din seria În spatele ușilor închise, unde pentru muzeu vom organiza o ediție specială în viitor”, mai spun aceștia.

„Ne pare rău că nu am putut vizita Cetatea, în ciuda numărului mare de persoane interesate și îmi pare rău că cei cu putere de decizie de la nivel central probabil nu înțeleg ce vrem noi să facem și nu înțeleg importanța pe care o are Cetatea pentru Arad și pentru arădeni, ba mai mult, îi sperie interesul nostru, turismul și potențialii vizitatori. Chiar dacă e greu să te lupți cu genul acesta de mentalitate, noi nu ne dăm bătuți și o să încercăm pe mai departe să batem la uși închise și să ducem turiștii și arădenii deopotrivă în locuri uitate și inedite. Doar prin practică și puterea exemplului putem schimba genul acesta de mentalitate”, a declarat Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ.

Tururile proiectului „Turist la tine acasă – În spatele ușilor închise” continuă cu un tur la Aeroportul Internațional Arad, o nouă locație inedită pe care arădenii o pot vizita, duminică, 28 august, de la ora 18:00. Punct de întâlnire va fi la intrarea în Cimitirul Pomenirea. La fel ca și până acum, nu este nevoie de rezervare, iar participarea este gratuită.

Prea mulţi pentru Cetatea Aradului

Duminică, Asociaţia Turism Alternativ anunţa că turul programat initial se anulează din cauză că Ministerul Apărării Naţionale nu mai permite accesul vizitatorilor în Cetate. Prima dată am vorbit cu cei de la Cetate în luna iunie. Au fost deschiși și s-au arătat bucuroși de viitoarea colaborare. Ulterior ne-au transmis că ar fi mai bine sa facem o cerere către ei prin intermediul Primăriei Municipiului Arad, ceea ce am și făcut. Și după această cerere, s-au arătat deschiși colaborării. Vineri, cu două zile înaintea turului, l-am contactat pe domnul Semeniuc, locotenent-colonel, comandant al garnizoanei din Cetate, pentru a ne asigura că totul rămâne cum a fost stabilit. Ne-a confirmat din nou că totul este în regulă și ne-a comunicat că el nu va fi prezent la tur, lipsind din oraș, însă un alt domn din partea Armatei ne va fi ghid. Totul bine și frumos. Sâmbătă dimineață, însă, cu o zi înaintea datei programate a turului, domnul Semeniuc ne-a sunat pentru a ne spune că sunt prea multe persoane care și-au manifestat interesul pentru tur și el nu își asumă un număr mare de participanți, așa că va trebui să anulăm turul”, spuneau reprezentanții Asociației Turism Alternativ.

În ceea ce privește numărul mare al arădenilor înscriși la turul din Cetate, reprezentanții Asociației Turism Alternativ consideră că este normal ca un obiectiv pe care arădenii îl pot vizita o singură dată pe an să stârnească interes. Tot auzim despre introducerea Cetății în circuitul civil, dar nu putem nici măcar să o vizităm în mod organizat. Ideea ediției de anul acesta a proiectului a fost tocmai aceasta, de a intra în spatele ușilor închise, iar ușile Cetății stau închise de prea multă vreme. Acum, când părea că aceste uși se vor deschide măcar pentru câteva ore, faptul că o persoană nu își asumă responsabilitatea face ca ușile să se închidă din nou”, mai afirmau reprezentanţii asociaţiei.

 

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite