Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Asociația Smart Fitness: Fii Activ! cel puțin 60 de minute în fiecare zi

Pornind de la acest concept, de a fi activ minim 60 de minute pe zi, echipa asociației Smart Fitness a inițiat proiectul „Fii Activ!” Noi ne dorim ca prin activitățile pe care le propunem prin intermediul acestui proiect să reușim să conștientizăm în primul rând tinerii, iar apoi oamenii de toate vârstele, asupra beneficiilor extraordinare pe care le aduce activitatea fizică practicată în mod regulat.

Asociația Smart Fitness: Fii Activ! cel puțin 60 de minute în fiecare zi
Comentează 0

Un studiu al biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 6 din 10 persoane din UE, cu vârsta de peste 15 ani, nu practică deloc sau doar sporadic activitate fizică. Un alt studiu OMS, realizat pentru România, arată că țara noastră nu are un sistem adecvat care să monitorizeze activitatea fizică a copiilor și a tinerilor, iar în ceea ce privește adolescenții, aproximativ 26,8% practică activități fizice la nivelul recomandat de OMS.

Activitatea fizică asigură un impact pozitiv și asupra funcțiilor cognitive care măresc potențialul academic al tinerilor, iar beneficiile sociale și la nivel psihologic pot maximiza progresul educațional, precum și realizările intelectuale ale tinerilor. Totodată, tinerii care participă la activități sportive organizate au demonstrat o rată mai scăzută a comportamentului antisocial. De asemenea, activitatea fizică are un impact pozitiv asupra stărilor de anxietate sau depresie, îmbunătățind semnificativ starea de bine a oamenilor.

Ultimul sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene privind sportul și activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că aproximativ jumătate din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive, dar mulți nu fac activitate fizică niciodată. Conform Eurobarometrului, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport, situându-se pe locul 4 din cele 29 de țări (la momentul respectiv) din UE în privința inactivității fizice.

Prin inițiativa noastră am încercat să ne apropiem cât mai mult de stilul de viață actual al tinerilor, care sunt conectați în permanență la mediul on-line, astfel că am început dezvoltarea unei platforme digitale prin care să promovăm activitatea fizică, ca și componentă esențială pentru îmbunătățirea calității vieții, alături de o alimentație sănătoasă.

În această primă ediție a proiectului „Fii Activ!”, am reușit să elaborăm 15 resurse educaționale, dar și peste 20 de resurse multimedia reprezentând exerciții fizice de nivel începător și intermediar. Prin resursele educaționale realizate încercăm să facilităm accesul tinerilor la informații corecte, concrete și constructive, care să le fie de ajutor în dezvoltarea personală,  toate aceste resurse fiind disponibile pe platforma on-line nou creată fiiactiv.smart-fitness.ro

Mă bucur nespus de mult că am reușit să facem acest prim pas spre dezvoltarea platformei on-line dedicată proiectului „Fii Activ!” și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a crește acest proiect de la an la an. Cel puțin la fel de important este faptul că am început să mergem și în școlile din Arad, unde să realizăm și activități interactive cu elevii, chiar dacă situația pandemică nu ne-a permis să desfășurăm atât de multe astfel de workshop-uri pe cât ne-am propus și ne-am fi dorit. Ceea ce țin să precizez este faptul că noi privim spre viitor, iar echipa asociației are competențele și potențialul necesare pentru a dezvolta acest proiect și poate chiar de a-l transforma într-o resursă educațională ce va putea fi utilizată la o scară mai mare”, a declarat Dan Octavian Stelea, președinte al asociației Smart Fitness.

Proiectul „Fii Activ!” a fost cofinanțat de Centrul Municipal de Cultură din Arad, ca urmare a câștigării finanțării nerambursabile în urma competiției desfășurată în domeniul proiectelor de tineret, învățământ și recreative 2021. 


Scrie un comentariu

trimite