Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul devine un punct important pe „harta gazului” în cazul unui conflict militar în Ucraina

După recunoaşterea de către Rusia a celor două republici separatiste din Donbas, Donețk și Luhansk, urmată de trimiterea în zonă a unor trupe ruseşti „de menţinerea păcii”, Ucraina se află la un pas de război. Iar un eventual război, ar duce la impunerea de sancţiuni economice Rusiei, sancţiuni care s-ar face simţite şi de către restul statelor din Europa, în condiţiile în care multe dintre acestea sunt încă dependente de gazul rusesc. De altfel, la câteva ore de la trimiterea de trupe în Donbas, preţul gazelor a crescut cu până la 13%.

Aradul devine un punct important pe „harta gazului” în cazul unui conflict militar în Ucraina
Comentează 0

Potrivit ministrului Energiei de la Bucureşti, Virgil Popescu, un eventual conflict militar în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu energie și gaze naturale a României. Acesta susţine că ţara noastră își poate asigura întregul consum din surse interne, odată cu venirea primăverii, scrie digi24.ro. Trebuie însă menţionat că un eventual conflict militar în Ucraina ar face ca Aradul să devină un punct important pe „harta gazului”.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit. El spune, potrivit sursei citate, că ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

Intraţi AICI pentru detalii.

Conducta de gaze Arad-Szeged a fost inaugurată în octombrie 2010, în prezenţa comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, a premierului român de la acea vreme, Emil Boc şi a şefului Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban.

La momentul inaugurării, conducta Arad-Szeged a fost prima din România care poate să asigure atât exportul, cât şi importul de gaze.

Sursa foto: hotnews.ro


Scrie un comentariu

trimite