Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ARĂDENI CARE NU TREBUIE UITAȚI: DANA OLAR

ARĂDENI CARE NU TREBUIE UITAȚI: DANA OLAR
Comentează 4

Fără îndoială, Aradul a avut și are medici străluciți. Și totuși, m-am hotărât să încep  rememorarea acestora, prin a contura în doar câteva linii personalitatea doamnei doctor DANA OLAR, nu pentru că împlinește în acest an trei decenii ca medic pneumolog, în Arad, ci pentru că și-a construit un parcurs profesional, prin propriile sale strădanii și numeroase renunțări și chiar sacrificii, impunându-se prin competență, înaltă profesionalitate, și mai presus de toate printr-o profundă vibrație interioară, pentru oameni, în general, și pentru cei aflați în suferință, în special. Ar fi putut să se impună cu ușurință prin celebrii săi părinți, dar a ales să muncească de câteva ori mai mult decât colegii săi, absolvind Facultatea de Medicină din Timișoara cu media 9.94, având doar trei note de 9 în toți cei șase ani de facultate.

            Cine îi sunt părinții? Tatăl, ȘTEFAN ARDEVAN, unul din marii medici pe care i-a avut Aradul, primul director al Direcției Sanitare a județului Arad, în anul 1968, la constituirea județelor, un eminent radiolog, de fapt fondatorul secției de radiologie a Spitalului Municipal din Arad, secție, care, în prezent, îi și poartă numele.

            Mama, LUCIA ARDEVAN, absolventă a două facultăți: Științe Economice și Drept, a condus mulți ani, înainte de 1989, Universitatea Populară, un „spațiu” în care ne adunam laolaltă intelectuali ai Aradului, dincolo de vârstă, un „spațiu”, mă gândesc, hărăzit de Dumnezeu spre a ne mainifesta prin Conferințe, Lansări de carte, Colocvii. Mărturisesc că rememorez personalitatea regretatei doamne LUCIA ARDEVAN, cu reală emoție, pentru că, fără vreo recomandare politică sau de altă natură, am devenit un colaborator apropiat al Universității Populare, unde mi-am lansat prima mea carte, apărută la Editura Eminescu din București, una din cele mai prestigioase edituri până la evenimentele din decembrie 1989.

            Să reținem că medicul DANA OLAR nu a vrut să aibă doar calitatea de fiică a unor foarte respectate personalități arădene, ci a muncit enorm, renunțând, adesea, la concerte și spectacole dorite sau la plăcute lecturi spre a se focusa pe o pregătire temeinică în specialitate. Fiind șefă de promoție între absolvenții arădeni, doamna DANA OLAR, după un stagiu de un an ca medic la Zădăreni și alți trei, ca medic la dispensarul Întreprinderii de Vagoane, a optat în anul 1988 pentru pneumoftiziologie, iar din anul 1989 până în prezent „și-a construit” o solidă carieră profesională ca medic primar, șef de secție de foarte mulți ani la Spitalul Județean.

            Medicul DANA OLAR nu și-a trădat nicicând crezul și principiile, întreaga sa existență desfășurându-se sub semnul profesiunii de credință: „Mai presus de toate, trebuie să fii sincer față de tine însuți”. Și într-adevăr, medicul DANA OLAR nu a făcut compromisuri față de propria sa conștiință și, personalitate puternică fiind, cu orgolii mari doar pe „terenul” profesiei, a crezut întotdeauna în valori. Desigur, uneori, a fost decepționată văzând nonvalorile ce se impun, credem, vremelnic, prin „contexte” favorabile sau văzând că „partea” spirituală este dominată de interese materiale sau urmărind cum unii „confrați” sar „etapele”, dorind să se impună, în ciuda precarei lor pregătiri întru profesie.

            Pentru medicul DANA OLAR, competența profesională trebuie să fie dublată de valori umane, precum cinstea și corectitudinea. A așezat întotdeauna pe același plan cariera și familia. De fapt, familia a constituit un posibil „fir al Ariadnei”, în toți cei 36 de ani de căsătorie. Fiul ei reprezintă o prioritate absolută și este mândră de cariera lui dar și a norei sale, precum și de studenții săi, care o aplaudă, adeseori, la sfârșit de curs și care au ales-o, printr-un vot on-line, să susțină cursul la Festivitatea de absolvire a promoției din acest an a Facultății arădene de Medicină.

            Medicul DANA OLAR a salvat, de-a lungul unei cariere de trei decenii, multe vieți și noi cunoaștem arădeni și nu numai, cărora li se umezesc ochii când vorbesc despre medicul și omul DANA OLAR. Nu știm dacă primează medicul sau omul, care este, dar știm, în mod sigur, că binemerită admirația noastră. Admirația față de un medic arădean, care nu trebuie uitat: DANA OLAR!    

Lizica Mihuț

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite