Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Arădeanca Sorina Munteanu, prim-solista Operei Naționale București, vorbește despre modul în care COVID-19 a... virusat viața muzicală

Ce ne spune una dintre cele mai apreciate soprane din România, cu o carieră de invidiat care a depășit cu mult și granițele țării noastre, cu apariții pe scene dintre cele mai apreciate din întreaga lume, desemnată „Cea mai buna solista de opera anului în România” în anul 2010, despre modul în care pandemia a afectat lumea muzicală. Sorina Munteanu, prim-solista Operei Naționale București și cadru universitar al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, este arădeancă și ne va explica în ce măsură COVID-19 a... virusat viața muzicală pe plan național și nu numai.

Arădeanca Sorina Munteanu, prim-solista Operei Naționale București, vorbește despre modul în care COVID-19 a... virusat viața muzicală
Comentează 0

- Concertele, soliștii, dirijorii, ansamblurile muzicale spectacolele de operă vor purta în continuare aceeași mască sau va suferi modificări din cauza pandemiei?

- Dacă atunci când spui aceeași mască te referi la imaginea sau prezentarea spectacolelor, probabil că da. Dar trebuie avut în vedere că arta interpretativă clasică, deși pare conservativă, se reinventează cu fiecare concert sau spectacol pentru că emoția participanților, artiști, tehnicieni sau public este de fiecare dată alta. Trecerea în mediul online este doar o soluție de criză și care are marele deficit că lipsește toți participanții de contactul real, atât de necesar omului, care este un animal social după cum spunea Aristotel.

Cât despre masca de protecție, cred ca purtarea măștii în timpul unui spectacol sau concert e imposibilă pentru majoritatea artiștilor implicați datorită specificului activității.

- Silvia Sorina Munteanu, înainte de declanșarea izolării provocate de noul coronavirus ați fost o persoană activă, fiind foarte prezentă atât în rolurile principale de pe scenele operelor sau ale filarmonicilor, dar și ca și cadru universitar, alături de studenții dumneavoastră. Spuneți-ne cum ați reușit să vă umpleți timpul în toată această perioadă.

- Am continuat orele, de data aceasta online, ceea ce a fost aproape un coșmar din punct de vedere auditiv, pentru că, pentru sunetul vocal cântat e nevoie de o tehnologie mai avansată și mai performantă decât pot asigura platformele uzuale. Dar ne-am adaptat cumva, am studenți foarte inteligenți și au reușit să facă progrese chiar și în aceste condiții. Am ascultat mai multă muzică, am studiat, am mai scris câte ceva pentru simpozioanele stiințifice. Am avut timp să fac tot ce nu am apucat să fac în ultimii ani, reorganizare prin casă, și fiindcă locuiesc la țară am gradinărit un pic mai mult decăt înainte. Într-un fel, această recluziune relativă, a fost benefică în unele aspecte.

Sigur că, strict profesional, ca artistă, nu pot spune asta. Artiștii au nevoie de public, arta este pentru oameni, transmisia emotivă, transformările care se petrec în timpul spectacolului sunt favorizate de prezența fizică. Altfel toți ar fii genii la ei în baie. Și societatea umană, în întregul ei, suferă mai ales pe termen lung în lipsa manifestărilor artistice live, datorită absenței rolului curativ la nivel afectiv pe care participarea la un concert sau spectacol îl are asupra publicului. Sa nu uităm ca artiștii sunt doctori de suflete! Ei îi hranesc cu emoție pură și dragoste pe toți cei care îi onorează cu prezența lor în sala de spectacol sau concert!

- Ce proiecte aveți pentru viitor?

- Să cânt, în măsura în care voi fi solicitată, pentru că toată această situație a interferat cu proiectele artistice, și a schimbat planurile de finanțare peste tot. Voi preda în continuare, pentru că îmi face mare plăcere să dau mai departe ceea ce am primit și ceea ce am învățat prin proprie experiență. Și mai ales o să aplic ceea ce am învățat în această perioadă, anume că viața poate fi fără termene și muncă planificată și ca o zi în care faci doar ce iți vineși nu și ce trebuie e fantastică!

- În ce măsură credeți că virusul pandemic va afecta viața muzicală?

- Artiștii au fost afectați sigur, și nu numai financiar. E bine de precizat că pentru noi muzicienii mai ales, să nu ne manifestăm profesional e mai mult decât o criză, e o închisoare afectivă. Oricât ai studia, nu compensează proba de foc a spectacolului.Cât despre public.. Am mai avut discuții cu colegi, și prieteni și știu că sunt păreri diverse, cum că oamenii vor reveni greu la spectacole...

Cred mai degrabă că această situație va fi creat o creștere a dorinței de a participa la spectacole, o reașezare a priorităților fiecăruia. Cred că, cei care nu au fost afectați financiar de criză, și nu numai ei, au evaluat mai atent viața lor și au constatat că sunt multe lucruri frumoase în lume care merită atenția lor, iar arta, familia și natura sunt în primele poziții.

- Mai are nevoie lumea de muzică în aceste vremuri?

- Binențeles! Muzica face parte din viața fiecăruia, zilnic, de la trezire și până la culcare, ba chiar sunt persoane care adorm doar pe muzică! De la semnalele radiofonice și soneriile diverse, până la soundtrack-uri și concerte simfonice sau de rock, muzica e nelipsită în viața noastră și făra ea existența tuturor ar fi mai searbădă și mai săracă.

- Vă mulțumim!

Adrian Cotuna

În cele ce urmează, vă lăsăm să o urmăriți pe Sorina Munteanu pe scenă:
https://www.youtube.com/watch?v=8PvTYEpv6KQ
https://www.youtube.com/watch?v=xzs-SBaT8X0
https://www.youtube.com/watch?v=9sAyrwZeTHs
https://www.youtube.com/watch?v=g8eUh4MBppQ&feature=em-upload_owner#action=share

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite