Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aplauze: O seară de o profundă emoție artistică

Este IMPORTANT că Teatrul Clasic „Ioan Slavici”a înscris în proiectul „Luna plină de teatru“, recitalul actriței OLTEA BLAGA. Este IMPORTANT și pentru faptul că se marca, în acest fel, Ziua Națională a Culturii Române. Dar IMPORTANT și pentru că a prilejuit o seară de profundă emoție artistică. A fost nu doar o rostire a versurilor eminesciene, mai exact a Scrisorilor ( II, III, I ) ci o „așezare” a acestora într-un cadru spectacular, în care versul s-a întâlnit, în chip fericit cu muzica, interpretată la violoncel și contrabas de către PEDRO NEGRESCU, un muzician cu o carte de vizită impresionantă: profesor, instrumentist, regizor muzical și contrabasist de jazz, dirijor de muzică clasică.

Aplauze: O seară de o profundă emoție artistică
Comentează 1

Actrița OLTEA BLAGA are, cel puțin, câteva merite. În primul rând, prin strădanii proprii,a propus un recital de poezie, în condițiile în care, ceilalți actori ai Teatrului, cu o singură excepție, cu toate că au timpul necesar, nu gândesc o asemenea elaborare artistică. Meritul actriței OLTEA BLAGA este și de a fi reunit trei Scrisori eminesciene într-o viziune personală, coerentă, credibilă, încărcată de sensibilitate și emoție. Apreciez rostirea nuanțată a versurilor eminesciene, cu trimiteri la contemporaneitate.                               

Ideea de a corobora versul cu muzica nu este originală, dar admirabilă în sine, deopotrivă prin interpretarea distinctă sau ca fundal a compozițiilor proprii ale muzicianului PEDRO NEGRESCU. Ceea ce îi reproșez, totuși, actriței este că nu a gândit existența unui pahar cu apă, (dacă era absolut necesar), așezat undeva pe scenă, ci a băut, de câteva ori, apa, direct din sticlă, ceea ce frânt „curgerea” lirică a recitalului.                                           

În concluzie, aplauze pentru ideea de realiza un recital eminescian, chiar în ziua de 15 ianuarie. Aplauze pentru actrița OLTEA BLAGA și pentru muzicianul PEDRO NEGRESCU. 

O carte de vizită impresionantă

Pedro Negrescu (pe numele real Petronius Aciocârlanoaei) (n. 25 aprilie 1969, Tecuci) este un profesor, instrumentist, regizor muzical și contrabasist de jazz și dirijor de muzică clasică.

A debutat la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde, făcând parte din grupa specială de auz absolut, era aproape în exclusivitate câștigatorul concursului de solfegiu - dictat, iar drept premiu era bagheta, și deci dreptul de a dirija clasa. A inceput studiile de orchestră ca violoncelist, înca din gimnaziu, la Liceul de Arta „G. Enescu" din București. A urmat cursurile de orchestră la Haendel Akademie - Karlsruhe - Germania în 2000, 2001, 2003, atât la secțiunea instrumentală, cât și cea de operă. În anul 2008 a beneficiat de o bursă post-universitara în S.U.A., unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, și a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. A asistat de asemenea la repetitiile orchestrelor Los Angeles Philarmonyc, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra. În urma acestor studii, a obținut Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, a susținut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timișoara, Cluj, Bacău, Botoșani, Iași, a Teatrului Muzical N. Leonard din Galați, și a Teatrului de Operetă din Kiev. Din anul 2000, se dedică aproape în intregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat și de doctorat, avându-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brancuși, Dumitru Goia. A mai studiat cu maeștrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galați, Valentin Doni. Ca muzician de jazz, a susținut numeroase concerte, realizând foarte multe înregistrări de radio și televiziune. Este autorul a trei albume proprii și totodată autor al unor muzici de teatru și film. Dupa o îndelungată carieră didactică, în prezent este profesor la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, Facultatea de Muzică.

Lizica Mihuț

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite