Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Amenzi de 45.000 de lei pentru gunoaiele aruncate pe strada Giordano Bruno şi pentru incendierea unor deşeuri vegetale

În data de 20.04.2023, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au aplicat 2 amenzi în sumă de 45.000 lei pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Amenzi de 45.000 de lei pentru gunoaiele aruncate pe strada Giordano Bruno şi pentru incendierea unor deşeuri vegetale
Comentează 0

„Astfel, în urma unor semnalări transmise de cetățeni prin Dispeceratul Poliției Locale, agenții din teren au identificat pe strada Giordano Bruno cantități semnificative de deșeuri împrăștiate pe domeniul public, pe trotuarul din fața unui imobil improvizat în care locuiește B.V., în vârstă de 52 de ani, locul devenind un adevărat focar de infecții. Ulterior intervenției polițiștilor locali, cu sprijinul operatorului de salubritate, s-a efectuat curățarea domeniului public.

De asemenea, a fost identificată incendierea unor deșeuri vegetale pe o proprietate privată, situată pe strada Ion Alexandru. În acest sens, a fost sancționat un bărbat, în vârstă de 66 de ani, care a procedat la arderea deșeurilor, resturilor vegetale, frunzelor și a altor obiecte rezultate în urma activităților de curățenie în gospodăria proprie.

Conform prevederilor actului normativ mai sus menționat, abandonarea, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, aruncarea, ascunderea, respectiv incendierea deșeurilor sunt interzise, pentru nerespectarea normelor prevăzute aplicându-se amendă între 30.000-45.000 lei persoanelor fizice și între 50.000-70.000 lei persoanelor juridice.

Reamintim cetățenilor că una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației.

Astfel, incendierea oricărui tip de deșeu/substanță, obiect, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, respectiv abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în situația în care cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată (orice efort ce implică un cost de orice natură). Prin urmare, regăsim

pedepse cu închisoarea pentru incendierea și îngroparea deșeurilor, respectiv amenzi mari pentru cei care abandonează gunoiul la întâmplare.

Direcția Generală Poliția Locală Arad desfășoară o activitate permanentă de monitorizare a abandonului de deșeuri, a eliminării acestora în afara spațiilor autorizate în acest scop, sancționând managementul deficitar. Recomandăm cetățenilor apelarea Dispeceratului DGPL Arad, la numărul gratuit de telefon 0257/939, în situația identificării cazurilor de gunoaie incinerate, practici care afectează grav mediul înconjurător prin poluarea aerului, punând în pericol sănătatea publică”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale.

Sursa foto: Poliţia Locală

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite