Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alertă de securitate în Franța: Emmanuel Macron, amenințat cu moartea - A primit un colet macabru, cu un deget tăiat

Alertă de securitate în Franța: Emmanuel Macron, amenințat cu moartea - A primit un colet macabru, cu un deget tăiat

Alertă de securitate în Franța: Emmanuel Macron, amenințat cu moartea - A primit un colet macabru, cu un deget tăiat
Comentează 0

Este stare de alertă la Palatul Elysee. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a primit mai multe amenințări cu moartea în timpul protestelor ample din ultimele săptămâni. Revolta oamenilor a fost generată de uciderea unui tânăr de 17 ani din Nanterre de către poliție. Macron a îndemnat la calm după incidentul tragic din 27 iunie.

Un colet macabru care conţinea partea amputată a unui corp uman a ajuns la Palatul Elysee din Paris la începutul acestei săptămâni. Biroul lui Macron a refuzat să comenteze oficial incidentul.  În 2021, autoritățile spaniole au interceptat plicuri care conțineau scrisori de amenințare și gloanțe trimise mai multor politicieni și oficiali.

Un deget tăiat a fost trimis prin poștă la reședința președintelui Emmanuel Macron, potrivit surselor de la cel mai inalt nivel citate de DailyMail.  Pachetul ar fi sosit înainte de Ziua Bastiliei, sărbătoarea națională a Franței sărbătorită pe 14 iulie. Potrivit raportului, persoana care a trimis degetul prin poștă a fost identificată. Pachetul cu degetul tăiat a fost primit prin corespondența Palatului Elysée în perioada 9 – 10 iulie, potrivit surselor citate. Degetul a fost descoperit de poliție.

Este prima dată când u n președinte francez primește drept amenințare o parte secționată dintr-un corp uman, până acum gloanțele fiind cele mai sinistre „colete de amenințare” primite de prețedinții francezi.

Cui aparține degetul tăiat trimis lui Macron

Degetul a fost identificat ulterior ca aparținând unei „ființe vii”, care a fost contactată și „a primit sprijin medical complet”, a spus sursa citată de cotidianul britanic. 

”Degetul a fost pus iniţial într-un frigider care este folosit de poliţie pentru mâncare sau gustări”, a declarat o sursă de la reşedinţa prezidenţială oficială. Doar aşa ne-am putut asigura că degetul a fost conservat şi a putut fi analizat cât mai repede posibil”, a explicat aceeași sursă de la Elysee.

O sursă din cadrul poliţiei şi Parchetul Parisului a transmis că degetul aparţine autorului scrisorii pe care a semnat-o și că acesta ar suferi de tulburări psihiatrice.

Avertizările serviciilor de informație și de protecție l-au pus în gardă pe președintele Macron, iar acesta a renunţat să susţină un discurs de ziua naţională, pe 14 iulie. Momentul era foarte important și după protestele generate de reforma pensiilor din Franța și pentru că marca bilanţul celor "100 de zile de întoarcere la calm" pe care le-a cerut când şi-a depus jurământul, la jumătatea lunii aprilie, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Încă de miercuri, serviciile preşedinţiei au anunţat însă că şeful statului nu va mai lua cuvântul pe 14 iulie şi că va susţine un discurs "în zilele următoare" sub o formă care nu a fost încă precizată.

"Întoarcerea la calm" dorită de Emmanuel Macron a fost umbrită de şase nopţi de revolte urbane care au lovit ţara după moartea adolescentului Nahel, ucis de un poliţist pe 27 iunie în apropiere de Paris în timpul unui control rutier.

În Franţa, ziua naţională este în mod tradiţional marcată printr-un interviu al şefului statului, dar Macron nu a făcut acest lucru decât de două ori de la venirea sa la putere, în 2017.

„Degetul a fost introdus inițial într-un frigider. Acest lucru a fost pentru a ne asigura că a fost păstrat și poate fi analizat cât mai repede posibil”, a spus o sursă de la domiciliul oficial prezidențial.

Emmanuel Macron a mai fost amenințat cu moartea

Nu este pentru prima dată când președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost amenințat. Șeful statului a mai fost amenințat și de câțiva politicieni importanți. În 2021, el a fost ținta unui atac terorist, chiar înainte de a merge la o ceremonie pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la moartea predecesorului său François Mitterrand.

Iar în urmă cu câteva luni, Emmanuel Macron a fost amenințat cu moartea de un un consilier regional din Île-de-France al La France insoumise (LFI, extremă stânga, populist), Christophe Prudhomme, totodată un delegat în Confederaţia Generală a Muncii (CGT) în domeniul sănătăţii. El a spus: „L-am decapitat pe Ludovic al XVI-lea, putem reîncepe!”

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite