Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ALEGERI FRANŢA: Macron şi Le Pen se confruntă în turul doi. Soarta UE, în mâinile francezilor

Franța își alege astăzi președintele iar mulți spun că, odată cu noul șef al statului francez, se decide și viitorul Uniunii Europene. 47 de milioane de oameni sunt așteptați la urne să aleagă între Marine Le Pen și Emmanuel Macron. Cei doi mizează și pe voturile din diaspora franceză.

ALEGERI FRANŢA: Macron şi Le Pen se confruntă în turul doi. Soarta UE, în mâinile francezilor
Comentează 0

Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, iar întreaga lume urmăreşte scrutinul. Asta pentru că Marine Le Pen, candidatul dreptei radicale, a promis un referendum pentru "Frexit", adică ieşirea Franţei din Uniunea Europeană. Iar dacă acest lucru se va produce, mulţi cred că va însemna sfârşitul proiectului european.

La polul opus se află Emmanuel Macron, favoritul sondajelor, cel care crede cu tărie în Uniunea Europeană.

Primele secţii de votare s-au deschis deja, încă de sâmbătă, în Guyana franceză, urmate de cele din Antile, Polinezia şi Noua Caledonie. În Hexagon, votul începe la ora 9, ora României. 47 milioane de francezi sunt aşteptaţi la cele peste 60.000 de secţii de votare. 

Marine Le Pen este liderul partidului dreptei radicale, Frontul Naţional. În campanie, ea a cerut oprirea imigraţiei, expulzarea suspecţilor de terorism, interzicerea vălului musulman şi a promis un referendum pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron. Are 39 de ani şi nu a fost ales niciodată ales pentru o funcţie publică. Macron a lucrat ca bancher şi are o avere consistentă. A fost ministru al Economiei în cabinetul Manuel Valls, de unde a demisionat pentru a-şi crea propria mişcare, numită "En Marche!".

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite