Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

8 octombrie - zece ani de când Herta Müller a obţinut Premiul Nobel pentru literatură

Herta Müller  (născută în 17 august 1953, în Niţchidorf- azi judeţul Timis, Regiunea Timişoara) este o scriitoare de limbă germană şi de limbă română,  originară din România, laureata a Premiului Nobel în literatura pe anul 2009.  În anul 1987 scriitoarea a emigrat în Germania, fiind la ora actuală extrem de apreciată în spaţiul literaturii în limba germană dar şi în alte ţări europene.

8 octombrie - zece ani de când Herta Müller a obţinut Premiul Nobel pentru literatură
Comentează 0

Ea a făcut studii de germanistică şi de limba şi literatura română la Universitatea din Timişoara, în perioada 1973-1976.

Herta Müller a intrat în istoria mare a literaturii odată cu primirea Premiului Nobel. Calea care a dus-o până aici este pietruită cu numeroase negaţii şi cu o continuitate obsesivă.

Romanul şi povestirea sunt genurile publicate de scriitoare, iar opera ei de debut pentru care primeşte premiul Nobel se numeşte  „Niederungen” - „Ţinuturile joase”.

De la data stabilirii ei în Germania, Herta Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. După ce a fost nominalizată pentru a treia oară la Premiul Nobel, în data de 8 octombrie 2009 i-a fost în sfârşit decernata prestigioasa distincţie pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor”, fiind a douăsprezecea femeie care primeşte acest premiu. Valoarea premiului este de 10.000.000 coroane suedeze, ceea ce corespunde cu 972.000 Euro.

Ceremonia de înmânare a premiului a avut loc în 10 decembrie 2009, la Stockholm.

Herta Müller a debutat cu  colecţia de povestiri, intitulată „Niederungen (Ţinuturile joase)"  în anul 1982, care a fost cenzurată în România. Doi ani mai târziu, ea a publicat versiunea necenzurată în Germania. În această lucrare, Herta Muller descrie viaţa dintr-un mic sat de limbă germană şi corupţia, intoleranţa şi represiunea din această localitate. Presa românească a fost foarte critică la adresa acestor lucrări în timp ce, presa germană le-a primit foarte bine. Deoarece Herta Müller a criticat public dictatura în România, cărţile ei nu au mai primit permisiunea de a fi publicate în ţară.

Teama de moarte din timpul dictaturii i-au dat „sete de viaţa", „foame de cuvinte". Ea a relatat un incident real din România pe vremea comunismului.

Întrebată despre influenţele pe care opera sa le are, Müller a declarat că a trăit 30 de ani în dictatură, astfel că amprenta comunismului este prezentă în toate cărţile sale.

„Autorii nu-şi caută întotdeauna temele, ci temele le găsesc pe ei", a afirmat scriitoarea.

Ştefana Şerban

Foto: life.ro


Scrie un comentariu

trimite