Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

45 de imigranţi au încercat să treacă vama ilegal ascunşi într-un camion la Nădlac 2

45 de imigranţi au încercat să treacă vama ilegal ascunşi într-un camion la Nădlac 2
Comentează 1

[COMUNICAT]

În urma unor acţiuni desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia migraţiei ilegale, au fost depistaţi 54 de cetăţeni din Siria, Irak, Tunisia Palestina şi Vietnam, care au încercat, în cursul zilei de astăzi, să iasă ilegal din ţară pe la frontiera cu Ungaria, ascunşi în mijloace de transport. Mai mulţi cetăţeni români, implicaţi în activitatea de călăuzire a migranţilor, precum şi un turc, şofer al unuia din mijloacele de transport oprite la ieşirea din ţară, sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi.

În data de 13.10.2020, în jurul orei 09.10, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, în vârstă de 38 de ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, role de hârtie igienică, pe ruta Turcia - Belgia.

În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport. Astfel, în interiorul automarfarului au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul marfă, 45 de cetăţeni din Siria, Irak, Tunisia şi Palestina, dintre care 37 adulţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, şi 8 minori, cu vârste între 2 luni şi 17 ani.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la încălcarea regimului frontierei de stat față de cetăţenii străini depistaţi ascunşi în mijlocul de transport, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți pentru şofer, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

În perioada 01-13.10.2020, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate din Dâmbovița, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au monitorizat activitatea infracţională a unor cetăţeni români domiciliaţi în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Prahova, care aveau ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi.

În cadrul acţiunii, s-a constatat faptul că un cetăţean român a închiriat o autoutilitară, în care a urcat un grup de cetăţeni vietnamezi.

Ulterior, mijlocul de transport închiriat condus de cetăţeanul român în care se aflau migranţii, care avea un autoturism cu rol de antemergător, s-a deplasat către vestul ţării, ajungând, în cursul acestei dimineţi, în Punctul de Trecere a Frontierei Borş II.

Cu ocazia controlului de frontieră, în compartimentul marfă al autoutilitarei, au fost depistaţi ascunşi nouă cetăţeni vietnamezi, şase bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani. Aceştia erau intraţi legal în ţara noastră, în baza unor vize eliberate în scop de muncă.

Totodată, a fost oprit în trafic, în localitatea Oradea, autoturismul cu rol de antemergător, în care se aflau doi cetăţeni români, tată şi fiu, aceştia fiind conduşi la PTF Borş, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi trafic de migranţi. Totodată, cetăţenii români sunt reţinuţi pentru cercetări, la finalizare urmând a fi dispuse măsuri legale în consecinţă.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale - IGPR şi al unităţilor teritoriale subordonate.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite