Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

 „Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război”

Zilele Administrației Arădene continuă. Manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Arad începute ieri continuă. În această dimineață, începând cu ora 9.00,  Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei a găzduit Conferința Internaționață „Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război” cu participarea unor academicieni, cercetători, universitari, istorici și oameni de cultură din țară și din străinătate. Cu acest prilej a avut loc și lansarea celui de-al XIV-lea volum de studii și comunicări din seria „Administrație Românească Arădeană”.

 „Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război”
Comentează 0

Dacă oficiile de gazdă au fost făcute de dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene AD Xenopol și unul dintre inițiatorii, încă de acum zece ani, a celebrării administrației românești din Arad, printre cei care au luat cuvântul s-au numărat ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, viceprimarul Călin Bibarț și prof. univ. dr. Ioan Bolovan de la Universitatea Babeș Bolyai.

În ceea ce-i privește pe cei invitați să-și prezinte lucrările, aceștia au fost: prof. univ. dr. Francesco Guida (Universita degli Studi Roma Tre, Italia) – Primul Război Mondial, România și Italia; prof. univ. dr. Ioan Bolovan (Universitatea Babeș Bolyai), lect. univ. dr. Dorel Moțiu (Universitatea din Oradea) – Scrisoare de recomandare între obicei și normă juridică: avatarurile unor concepte și practici (sec.XIX-XX); prof. univ. dr. Dumitru Preda (ambasador) – Contextul internațional și demersurile Guvernului Român pentru respectarea și aplicarea Hotărârii de la 1 Decembrie 1918 de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului și Maramureșului cu Țara-mamă, România; prof. h.c. Josef Wolf (Institutul de Istorie și Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni, Germania) – Problematica locală și minoritară în ziarul „Arader Zeitung”, 1921-1941.

Conferința va continua apoi cu lucrările pe secțiuni.

Galerie foto (22)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite