Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

 Echipa de fotbal feminin ” Liones Piros Security” Arad visează la cupele europene

  Echipa de fotbal feminin ” Liones Piros Security” Arad  visează la cupele europene
Comentează 1


 Am intrat în cel de-al patrulea an de la infințarea echipei de fotbal feminin ” Liones Piroș Security” Arad, iar drumul ei spre liga întâi a fost unul spectaculos. 
Omul din spatele echipei este cunoscutul Pavel Piroș, fost președinte al echipei masculine  Șoimii Pîncota
 

- Cum s-a ajuns la implicarea dv în fotbalul feminin, domnule Pavel Piroș?

 - Ideea a fost a ficei mele Ana, pentru a înființa  o Asociație Sportivă în Arad, dar în final am hotărât ca această asociație să aibă doar o ramură sportivă, fotbalul feminin.
Am înfințat-o  mai mult, pentru că Ana mea juca mereu fotbal așa că am ” plecat la drum” împreună cu antrenorul Gigi Cameniță, medicul stomatolog Lucian Mihăilescu și prietenul meu Liviu Ilea precum si cu ajutorul profesorului Viorel Bitang , cărora le multumesc și le voi multumi oricând. După primul an de implicare am ajuns la nivelul posibil promovării. Am si promovat  în liga a II-a, apoi în liga întâi  și  nu ne-am oprit decât în superligă, liga întâi  de astăzi unde, în acest moment, avem o situație stabilă cu posibilități de a ataca cupele europene. Dar despre asta vom vorbi puțin mai târziu.
A fost o nebunie care m-a făcut să nu pot sta deoparte, obisnuit  cu performanta de la Soimii Pîncota.

- Ați ” lucrat” la lot cei trei ani de aventură prin ligile FRF feminin?

- După promovarea în primul eșalon valoric al fotbalului feminin românesc, am fost conștienți că va trebui să intărim lotul, să aducem jucătoare de valoare, iar starea de sănătate a antrenorului Gigi Cameniță ne-a obligat să căutăm un antrenor la fel de valoros sau mai valoros ca precedentul.
 Staful tehnic ales în această perioadă ( 2019), a fost completat cu aducerea  la conducerea echipei de senioare a antrenorului Florin Buga. Am inființat  o  echipă  de fete de  12-14 ani , înscrisă în campionat, la cârma căreia a fost numit fostul fotbalist Dumitru Mitu 
Au rămas în stafful tehnic:  Liviu Ilea, director sportiv,  medicii : Dan Țerean, Mihaela Trăușan și Emilian Farkas precum și  maseorul Călin Petrică
 Dacă ne ajută Dumnezeu, pe culoarul bun din Cupa României și campionat , putem obține rezultate bune , ba chiar, îndrăznesc să spun, o calificare în Cupele europene, ceea ce ar putea fi fabulos  pentru fotbalul feminin arădean.

- Vom vorbi de acest vis putin mai târziu, acuma spuneti-ne care e diferența dintre a conduce administrativ  o echipă masculină de fotbal și una feminină?

- Diferența dintre activitatea la Soimii Pâncota și Liones Piros Security  este vizibilă. Una e să lucrezi cu un lot de bărbați și alta , cu una de fete. Din punct de vedere financiar, la Pîncota am fost ajutat și de Primăria orașului, iar aici la Arad , totul trebuie să fac pe banii mei și... cu cât obținem rezultate tot mai bune, cu atât cheltuielie sunt mai mari ( salariile jucătoarelor, condiții de antrenament și baze sportive, cazare, mâncare , prime etc.) Dar să de-a Domnul să fim nevoiți să cheltuim cât mai mult.

- V-ați gândit că veți ajunge la un asemenea nivel în fotbalul feminin românesc?

- Nimeni, dar absoult nimeni nu ne-a dat nicio șansă la începutul acestui proiect și iată, am ajuns să ne batem de la egal la egal cu echipe valoroase din România cum ar fi   Clujul  și  Bucureștiul. 
Din păcate, Aradul este o pepinieră, deocamdată  doar pentru echipa de junioare, dar pentru  jucătoarele cu contract , adică pentru senioare,  trebuie umblat în toată țara și chiar și în străinătate pentru a asigura experiență și valoare posturilor din echipă.  Nu e ușor, acestea trebuie plătite, cazate, să li se asigure mesele zilnice și așa mai departe.

- Să revenim la cupele europene

- Vorbeam putin mai devreme despre asiprațiile noastre spre o participare, anul acesta , în cupele europene. Nu glumesc. FRF este pe cale să suspende din campionat, campioana României și automat interzicerea participării  în cupele europene a echipei Universitatea Cluj, deoarece acest club nu a înscris în campionat  o echipă de junioare , așa cum prevede regulamentul.
 

De ce sperăm să putem participa în cupele europene? 
 

Pentru că anul acesta avem un culoar foarte bun, atât în campionat cât și în Cupa României, iar, dacă anul trecut , România avea dreptul să participe în cupele europene doar cu o singură echipă, anul acesta țara noastră are asigurate două locuri în această competiție. 
Sumele alocate de FIFA în competiția europeană a fetelor sunt de ordinul sutelor de mii de euro , potul crescând în funcție de punctele obținute pe parcursul disputării meciurilor.

- A fost un parcurs fulminant în campionatul de fotbal feminin din România al unei echipe arădene, în ultimii trei ani, dar nu ați fost nici măcar nominalizați la decernarea premiilor la Gala sportului arădean.

- Da, întreaga componență a clubului Liones Piros Security a rămas cu un gust amar și dezamăgitor după această Gală. Ne-am fi mulțumit măcar cu cîteva cuvinte adresate oficial la acel eveniment după eforturile mari depuse de către noi pentru a forma o echipă feminină combatantă cu care Aradul poate să se mândrească, dar...asta e...măcar ne putem lăuda cu faptul că avem convocate la Lotul  Național al României câteva jucătoare precum Melisa Olaru, Andreea Balaș, Larisa  Sîrbovan sau Alice Cociuba.

- Mult succes în continuare, Pavel Piroș!   

- Mulțumesc... Aș mai dori să aduc mulțumiri , pentru implicare , colectivului de contabili de  la SC  Piroș Security și Veronicăi Chevereșan pentru ajutorul în relațiile cu Federația Română de Fotbal Feminin .

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite