Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Și a fost o dublă lansare la Cercul Militar

Și a fost o dublă lansare la Cercul Militar
Comentează 1

  La sfârșitul anului trecut la Cercul Militar arădean, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, s-a lansat volumul „Zile și nopți de foc. Militarii arădeni în confruntările revoluționare. 17 decembrie 1989 – 10 februarie 1990” apărut la Editura Gutenberg Univers, Arad 2019 realizat de generalul maior (r) Vasile Ionel Heredea și colonelul (r) Horea Gana”.

            Cartea se deschide cu un cuvânt înainte semnat de profesorul și publicistul Emil Șimăndan care afirmă că „Răsturnarea regimului politic din România nu se putea realiza în mod pașnic decât prin ieșirea poporului în stradă, care să oblige clanurile ceaușiste să părăsească putere. Iar în acest process revoluționar, armata prin fraternizarea cu manifestanții  în 20 decembrie la Timișoara, apoi în 21 decembrie la Arad, continuând la București și în celelalte orașe ale Revoluției Române a fost un factor esențial, crucial. <<Armata e cu noi!>> a fost strigătul poporului răsculat într-un glas generalizat (...)”.

            Întreaga activitatea desfășurată la Cercul Militar a fost moderată de dna Lucia Bibarț, care a retrăit anumite episoade din acele moment de o însemnătate remarcabilă din fața Palatului Administrativ. Domnul general maior (r) Vasile Ionel Heredea își deschide cuvântare plină de compasiune și recunoștință afirmând că ideea acestul volum „a apărut cu 30 de ani în urmă, însă a dorit să lase lucrurile să se sedimenteze”, considerând că această carte „este o revelație”, deoarece apar informații care acum 30 de ani erau secrete, apar structuri, caracteristici ale armamentelor, toate reunite având valoarea unui „jurnal de luptă”.

            Evenimentul a fost marcat de relatările legate de evenimentele din Decembrie 1989 trecute prin filonul propriu al fiecărui vorbitor, astfel încât colonelul (r) Horea Gana  afirmă că această lucrare este „o carte document”, aducând în același timp un omagiu camarazilor, arădenilor și martiri, apoi maoirul (r) Dorin Ocneriu vorbește despre aspectele legate de organizarea armatei, de ordine și de rezonarea armatei cu civilii ieșiți în stradă, evidențiind rolul acestei cărți „document”, care „nu este o lucrare exhaustivă”, ci este realizată din perspectiva militarilor. Colonelul Alexandru Chiș a prezentat la rândul său volumul „Zile și nopți de foc”.

            A doua parte a acestei zile a fost legată de republicarea volumului publicistului Emil Șimăndan „Decembrie `89 însângerat. În amintirea eroilor martiri și răniților de la Arad”, lucrarea apărută inițial, în 2009, la 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989            și reeditată anul acesta la împlinirea a 30 de ani de la aceste evenimente tragice. Această ediție a apărut la Editura Gutenberg Univers, Arad, costurile financiare fiind suportate de Complexul Muzeal Arad, fiind o ediție revizuită și adăugită de Geanina Iovănescu. Liderul mișcării revoluționare din Arad, actorul Valentin Voicilă vobește despre mișcarea „anticeaușistă și anticomunistă” manifestată la Arad, prin care se răspunde strigătului inițiat de Timișoara, Aradul fiind prima reședință de județ în care se iese în stradă. Actorul afirmă că a ieșit „din casă cu o geacă alendelon, fiind educat în spiritul Occidentului”, fără ca nimeni să-i ceară să facă anumite lucruri, ci a procedat exact așa cum a simțit și consider că „PUTEREA NOASTRĂ A FOST DUMNEZEU”.

            În încheierea acestui moment, domnul publicist și scriitor Emil Șimăndan, care și-a dedicat o bună parte din viață cercetării evenimentelor din Decembrie 1989 afirmă că o carte precum „Zile și nopți de foc” ar trebui „să apară în toate reședințele de județ” unde oameni au ieșit în stradă.

            Evenimentele desfășurate în aceste zile vin să comemoreze trei decenii de când românii și-au dorit cu adevărat să fie liberi și respectați, deși acest lucru s-a produs prin vărsare de sânge, prin luptă de putere, dar schimbare s-a produs prin Revoluția română care a reunit trei forțe complementare: armata, poporul și biserica.

                                                                                                                                    J.G.

Galerie foto (80)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite