Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Protest pe trecerea de pietoni! Studenţii dintr-un campus universitar din capitală şi-au spus nemulţumirea într-un mod inedit, la o ţigară, faţă de Legea antifumat

Jandarmii și polițiștii s-au pregătit pentru un megaprotest la care ar fi trebuit sa fie vreo 3.000 de participanți. 

Protest pe trecerea de pietoni! Studenţii dintr-un campus universitar din capitală şi-au spus nemulţumirea într-un mod inedit, la o ţigară, faţă de Legea antifumat
Comentează 0

Toți studenți, nu neapărat și fumători. Poate cele câteva picături de ploaie care s-au cernut peste București, poate programa universitară aglomerata au făcut însa ca la locul stabilit sa se adune doar vreo 300-400 de protestatari ai Legii antifumat. Vreo 25 de minute viitorii intelectuali cu patalama au protestat, la o țigară, într-un mod inedit: au traversat de zeci de ori o strada, doar pe culoarea verde a semaforului!

“Verde!”, se aude o voce şi mulţimea se pune leneş în mişcare. Mica trecere de pietoni semaforizată aflată chiar în faţa căminelor studenţeşti de pe Splaiul Independenţei se aglomerează sub privirile nedumerite ale jandarmilor echipaţi ca pentru un asalt şi ale poliţistului cărunt de la “Rutieră” care dirijează energic circulaţia. Maşinile se opresc. La fel şi studenţii care pichetează “zebra”.

Se privesc unii pe alţii. Râd, vorbesc zgomotos, glumesc pe seama genului de protest ales. Şi, bineînţeles, fumează dezinvolt. Fără teama de a fi amendaţi. Temporizatorul semaforului anunţă ultimele secunde de “verde”. Studenţii disciplinaţi se conformează, se retrag din mijlocul drumului şi ocupă strategic trotuarele de o parte şi de alta a trecerii de pietoni.

Doar până la următorul “verde” pe care-l aşteaptă cu toţii, cei mai mulţi cu o ţigară în colţul gurii, lipiţi de borduri. Timp de vreo jumătate de oră, scenele s-au repetat de câteva zeci de ori. Din când în când, ropote de aplauze acoperă fundalul sonor. E felul lor, al studenţilor protestatari de la Universitatea Politehnică Bucureşti, de a le mulţumi jandarmilor că au realizat că au de-a face cu nişte demonstranţi paşnici.

Poate doar fumători, dar în nici un caz înrăiţi. Nemulţumiţi însă că nu au voie să-şi aprindă o ţigară nici măcar în curtea campusului unde stau pe durata studiilor şi că trebuie să-şi savureze cafeaua pe malul Dâmboviţei dacă vor să tragă şi un fum.

 

 

“Să transformăm trotuarele în fumoar, iar Dâmboviţa, într-o mare scrumieră! Asta vor?!?”, spune o tipă căreia treningul îi trădează formele voluptuoase. Un băiat înalt şi slab, care-şi spune Marian, vine cu o idee care i se pare genială.

“O să fumăm la poştă (n.r. – în grup). O singură ţigară la 50 de inşi. Să vedem ce o să facă. O să ne dea la toţi amendă? Dacă da, o să plătim pe loc jumătate din minim, adică 50 de lei, cum spune legea. Şi aprindem alta”.

Încet, încet, trecerea de pietoni, ineditul loc de protest ales în lipsa unei autorizaţii, se goleşte. Din ce în ce mai puţini susţinători ai fumătorilor se proptesc în mijlocul “zebrei”, pe “verdele” lor, la o ţigară fumată ostentativ. Jandarmii au reuşit, prin cine ştie ce tactică prietenoasă, să-i disperseze pe manifestanţi.

Să-i “împingă” spre curtea campusului universitar. Aşa că, grupuri, grupuri, studenţii pleacă liniştiţi la treburile lor. Protestul de pe trecerea de pietoni s-a încheiat după mai puţin o jumătate de oră.

«Unde să-mi beau cafeaua şi să-mi fumez ţigara? În stradă, la gardul Dâmboviţei?»

10-11-Screen-Shot-2016-03-29-at-8.10.55-PM

“Nu avem timp să ajungem de la facultate în cămin ca să fumăm o ţigară. Mie nu mi se pare în regulă. Nu am fost încă amendat. Eu cred că ar trebui să ne permită să fumăm măcar în restaurante. Ce fac acum? Îmi comand o cafea şi mă uit la ea. În cafenea nu se fumează, în campus nu. Unde să-mi beau cafeaua şi să-mi fumez ţigara? În stradă, la gardul Dâmboviţei?”, ne întreabă Ionuţ (22 de ani), student la IMST, căminul P4.

«Dacă vrem să fumăm o ţigară trebuie să mergem 20 de minute pe jos»

10-11-Screen-Shot-2016-03-29-at-7.56.18-PM

“Protestăm pentru libertatea de a fuma. Eu m-am lăsat de fumat, din cauza unor probleme de sănătate, dar asta nu însemnă cu nu-mi susţin colegii. Dacă vrem să fumăm o ţigară când venim de la facultate trebuie să mergem 20 de minute ca să ieşim pe Splai. Pauza e de zece minute. Cum am reuşi să facem asta? Ar trebui să lipsim de la cursuri. Sunt oameni care au pasiunea de a fuma. Nu înţeleg de ce li se interzice asta. Aşa cum alţii au ales să facă anumite lucruri, noi am ales să fumăm. Nu avem voie să fumăm nici măcar în faţa căminelor de pe Splai. Trebuie să traversăm”, ne-a spus Alexandra (23 de ani), studentă la IMST, căminul P4.

«Nu avem voie să fumăm nici măcar în curte»

10-11-Screen-Shot-2016-03-29-at-7.58.18-PM

“Ni s-a impus să nu mai fumăm în Regie, ceea ce mi se pare o prostie. În cămine e altceva, dar în tot campusul… Nu cred că legea asta ne va duce spre civilizaţie. Nu avem voie să fumăm nici măcar în curtea căminelor. Avem voie să ieşim la stradă, la trotuar ca să fumăm, adică la vreo sută de metri de cămin. Au fost şi nişte controale, s-au dat câteva amenzi. S-a dat o amendă pentru că s-a fumat pe gangul căminului, la P4”, ne-a spus, între două fumuri de ţigară trase cu nesaţ, Andrei Stoica (21 de ani), student la Energetică, locatar al căminului P17.

Subterfugiile patronilor: transformă cârciumile în asociaţii!

În timp ce majoritatea patronilor aşteaptă zilele mai călduroase ca să-i împace pe fumători cu locuri la terase, alţii au găsit deja modalităţi prin care să le permită celor care le calcă pragul să-şi aprindă o ţigară. Astfel, un club din Constanţa a fost transformat în asociaţie.

Renunţând la societatea comercială, administratorul nu mai are voie să vândă, iar clienţii nu mai pot intra. Au acces doar membrii, un grup de oameni care se cunosc de ani buni şi au preferat să strângă rândurile şi să fumeze liniştiţi în interior, relevă reporterntv. ro. Patronii au explicat decizia pe o reţea de socializare.

“Nu suntem club de fumători şi nu vom fi niciodată. Nu acceptăm membri în asociaţia noastră aşa ca să mărim numărul frustraţilor. Nu ne interesează de cei care se duc să se «prostitueze» prin diferite baruri şi nu luăm membri noi de pe stradă. Nu ne interesează o cantitate, ci o calitate […]. Oricine doreşte să fie membru trebuie să aibă cel puţin o recomandare din partea actualilor membri”, scrie în postarea fostului bar.

Câte amenzi s-au dat în prima săptămână

211 amenzi în cuantum de 38.500 de lei şi 295 de avertismente pentru încălcarea Legii antifumat au fost aplicate de la intrarea în vigoare a acestui act normativ şi până în prezent, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Inspectorii au derulat controale în cluburi, baruri, discoteci, săli de cinema, săli de spectacol, precum şi la unităţi turistice pentru a se asigura că acestea respectă măsurile de apărare şi stingere a incendiilor.

Astfel, personalul specializat din componenţa serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat 1.846 de controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 3.662 de sancţiuni (3.199 de avertismente şi 463 de amenzi contravenţionale), în cuantum de 1.099.603 lei, menţionează IGSU. În plus, specialiştii au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor, şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Cum vor fumătorii să schimbe legea

La Parlament au venit sute de sesizări ale românilor referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice şi la locurile de joacă din parcuri. Românii le-au trimis aleşilor mai multe variante de modificare a actului normativ, în aşa fel încât fumătorii să îşi poată satisface viciul nu numai în afara clădirilor, ci şi în interiorul acestora.

Concret, printre modificările aduse Legii antifumat se numără şi aceea ca restaurantele cu suprafeţe mici de până la 150 m să fie declarate localuri pentru fumători. O altă cerinţă este ca în baruri fumatul să fie permis. Mai mult, românii le cer aleşilor amenajarea în instituţiile de stat sau în cele private a unor încăperi speciale pentru fumători. Toate aceste modificări ale legii au fost trimise senatorilor, care au 45 de zile la dispoziţie pentru a accepta propunerea de modificare a Legii antifumat.

Sursa libertatea.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite