Poveste despre o relaţie extraconjugală dintre o profesoară de religie şi soţie de preot şi unul dintre elevii săi, la Cinematograful „Arta“
Filmul „Balaur”, în regia lui Octav Chelaru, cu Mălina Manovici şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, care a avut premiera națională săptămâna trecută, va rula, în sala mare de la cinematograful „Arta“ din Arad.
Filmul va putea fi văzut vineri, 16 septembrie, de la ora 19.00 iar accesul va fi gratuit.
„Balaur”, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, inspirat din evenimente reale, urmăreşte povestea Ecaterinei, tânără profesoară de religie la liceu şi soţie de preot, care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu Iuliu, unul dintre elevii săi. În încercarea de a-l ţine sub control pe tânărul ei iubit şi de a-şi proteja familia, începe însă să-şi piardă ea controlul. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credinţă, pasiunea băiatului devine din ce în ce mai periculoasă.
Publicaţia Variety a caracterizat „Balaur” drept „o puternică explorare a dogmei religioase care ridică întrebări mai importante despre natura libertăţii şi a credinţei“. De asemenea, ScreenDaily.com vorbeşte despre film ca fiind un portret al unei vieţi care adesea se simte ca o închisoare.
Din distribuție fac parte: Mălina Manovici, Alexandru Papadopol, Sergiu Smerea, Voicu Dumitraș, Richard Bovnoczki, Ana Maria Moldovan, Oana Ștefănescu, Marian Râlea și Gabriel Spahiu.
Octav Chelaru a început să facă filme de amatori de la vârsta de 14 ani, folosindu-și familia și colegii de clasă ca actori. Respins la facultatea de film, Octav a devenit autodidact. În timp ce absolvea facultatea de informatică, a regizat videoclipuri muzicale și spoturi publicitare, a produs scurtmetraje pentru alți regizori și s-a implicat ca asistent de regie pentru diverse proiecte.
Ultimele sale două scurtmetraje, Statul paralel (2020) și Haine negre (2017), au avut premiera în competiția Pardi di Domani a festivalului de film de la Locarno. Dintre scurtmetrajele anterioare, amintim Petrecere privată (2017) care a fost selectat pentru Les Arcs IFF, Tirana IFF și Ocupat (2015), câștigător la Timishort IFF.
Lungmetrajul său de debut, Balaur (2021) a fost dezvoltat în diverse ateliere și piețe de film, printre care: Villa Kult Residency, Transilvania Pitch Stop, Pustnik Screenwriters Residency, Midpoint Feature Launch, LA International Project Discovery Forum, Less is More, CineLink, APostLab, First Cut Lab. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Salonic și premiera asiatică în cadrul festivalului de la Goa.
Sursa foto: zilesinopti.ro