Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nicio surpriză: Investiţiile publice s-au prăbuşit după primele 6 luni

Execuţia bugetară de la mijlocul anului 2017 confirmă trendul din primele cinci luni de guvernare PSD: au fost tăiaţi drastic banii de investiţii în economie şi redirecţionaţi către cheltuielile cu personalul.

Nicio surpriză: Investiţiile publice s-au prăbuşit după primele 6 luni
Comentează 0

Cheltuielile statului român pentru investiții în primele șase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate față de perioada similară a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanțe.

Cheltuielile cu investițiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, în detrimentul cheltuielilor cu salariile și cu asistenţa socială. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile pentru investiții (care includ cheltuielile  de  capital,  precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), în timp ce anul trecut au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB). 

Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când diferențele de la an la an sunt atât de mari la cheltuielile de investiții, potrivit Hotnews.ro. În aceeași perioadă, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei în 2016 la 6,3 miliarde de lei.  

Cifrele oficiale confirmă o realitate economică reclamată de actorii economici în ultimele luni: guvernul a înghețat practic marile proiecte de infrastructura (rutieră, feroviara, energie, sportive etc). Tot mai multe companii de construcții, atât românești cât și străine, își văd planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrărilor deja antamate sau de întârzierea licitării unor noi proiecte.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite