Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Comuna Macea se dezvoltă masiv prin investiţii sustenabile!” (FOTO)

În urma vizitei pe care a făcut-o la Macea, deputatul liberal arădean Glad Varga susține că administrația dinamică condusă de primarul Ciprian Otlăcan a transformat comuna într-un exemplu de dezvoltare sustenabilă.

Glad Varga: „Comuna Macea se dezvoltă masiv prin investiţii sustenabile!” (FOTO)
Comentează 0

„Comuna Macea se dezvoltă masiv prin investiţii sustenabile! Cu o administrație dinamică și proiecte ambițioase, comuna Macea și-a schimbat complet fața în ultimii ani! Condusă de un primar tânăr și determinat, comunitatea Macea a evoluat semnificativ, cu un accent deosebit pe investiții în infrastructură și bunăstare comunitară. Sub îndrumarea primarului Ciprian Otlăcan, comuna a devenit un exemplu de dezvoltare locală sustenabilă, cu proiecte menite să îmbunătățească condițiile de viață ale celor aproape 6.000 de locuitori din Macea și Sânmartin.

Cu prilejul vizitei pe care am făcut-o recent în comuna Macea, am putut constata că autoritățile locale sunt în permanentă mișcare, iar rezultatele se văd cu ochiul liber”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Investiții în educație

Educația primează în agenda oricărei administraţii liberale, iar Macea nu face excepţie. În acest an s-au alocat de la buget peste trei milioane lei pentru modernizarea Școlii Gimnaziale „Pavel Covaci” și a grădinițelor din comună. Se vor continua lucrările de extindere, reabilitare și modernizare la două corpuri de clădire care aparțin școlii, iar o sumă consistentă se va investi pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a grădinițelor și unităților conexe, finanțare obținută prin PNRR.

De asemenea, în 2024 vor începe noi lucrări de amenajare a curții și terenului de sport la Școala Gimnazială „Pavel Covaci” Macea și de introducere a încălzirii în sala de sport a școlii din Sânmartin.

Promovarea unui stil de viaţă activ

La Macea se pune preț pe mișcare şi sănătate, astfel că lucrările la pista de biciclete, aflată în intravilanul localității, continuă printr-o finanțare obținută prin PNRR. „Pista de biciclete reprezintă de altfel o necesitate pentru deplasarea locuitorilor comunei, care utilizează în mod curent bicicleta, având în vedere că traficul de mașini pe drumul județean are cote foarte ridicate. Investiţia răspunde astfel necesității de mobilitate a locuitorilor, oferindu-le un mediu sigur pentru deplasare.

De asemenea, vor începe lucrările la tribuna terenului de fotbal care va avea 100 locuri. Administraţia locală a obţinut aprobare şi pentru un proiect de realizare a sistemelor automatizate de irigare a parcurilor din zona centrală a localităților Macea și Sânmartin, proiect finanțat tot prin PNRR”, a continuat parlamentarul.

Toate imobilele vor avea acces la gaz

Extinderea rețelei de gaz de la Sânmartin reprezintă o altă prioritate a autorităților locale, pentru lucrarea începută anul trecut urmând să se facă doar cuplările.  Această investiţie va continua cu extinderea rețelei de gaz pe raza localității Macea. Odată cu finalizarea lucrărilor, toate imobilele de pe raza comunei vor avea acces la gaz. Nu a fost omis nici Căminul Cultural din Sânmartin, care va fi branșat la rețea.

Infrastructură și eficiență energetică

Atât la Macea, cât și la Sânmartin, vor continua lucrările de extindere a rețelelor de apă, o investiție de peste 7 milioane euro obţinută prin PNI „Anghel Saligny”, în timp ce reţeaua de canalizare menajeră se va extinde în centrul comunei. Alte investiții aflate în derulare vizează realizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism, realizarea unor stații de încărcare a autovehiculelor electrice (finanțare europeană) și îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în cazul unor clădiri publice și a iluminatului public, un proiect finanțat prin POIM în valoare de 500.000 euro. Prin acest proiect, toate cladirile publice și iluminatul stradal din Macea și Sânmartin vor fi independente energetic prin montarea de panouri solare, care vor reduce costurile la plata facturilor cu aproximativ 300.000 lei anual.

Modernizarea infrastructurii rutiere

Investiții importante sunt programate pentru modernizarea infrastructurii rutiere și crearea de noi spații de parcare, contribuind la fluidizarea traficului și îmbunătățirea calității vieții. Pentru etapa a IV-a a proiectului de asfaltare a străzilor au fost alocate aproape 1,8 milioane lei. De asemenea, se vor asfalta drumurile din Cartierul Nou unde există rețea de canalizare, se va reface strada Școlii și se vor realiza parcări pe ambele părți ale drumului de pe această stradă. Parcări vor fi construite şi la Căminul Cultura Macea, la Școala Satu Nou și în dreptul unor agenți economici, iar la Sânmartin se vor realiza trotuare noi din beton.Tot la Sânmartin se va moderniza zona centrală prin realizarea de noi parcări și șanțuri din dale. La Macea se va amenaja curtea unui bloc și se va asfalta parcarea de la cimitirul din Satul Bătrân.

Servicii administrative accesibile cetăţenilor

Sediul Primăriei va fi extins și modernizat pentru a oferi un spațiu mai eficient și funcțional pentru întâlnirile cu cetăţenii (noi ghişee şi sală de aşteptare) și pentru desfășurarea activităților administrative. De asemenea, clădirile publice din Macea și Sânmartin vor beneficia de iluminat arhitectural pe timp de noapte, sporind siguranţa publică.

Cu proiecte în valoare totală de aproximativ 10 milioane euro pentru acest an, comuna Macea demonstrează determinare și viziune în planificarea investiţiilor necesare. Sub conducerea primarului Ciprian Otlăcan, comunitatea se îndreaptă către un viitor prosper și sustenabil, cu infrastructură modernă și servicii de calitate pentru toți locuitorii săi”, a încheiat deputatul Glad Varga.

 

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite