Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Emanuel Horhat-Coraș, primarul comunei Beliu: „Locuitorii din întreaga comună vor avea acces la rețeaua de apă potabilă” (FOTO)

La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost semnat recent contractul de finanțare pentru „Extindere rețea de alimentare cu apă în comuna Beliu, județul  Arad”, în valoare de 5.926.926,99 lei. Având în vedere că este vorba despre o investiție importantă pentru comunitate, l-am contactat pe primarul Emanuel Horhat-Coraș, pentru a ne oferi mai multe detalii, atât despre proiectul respectiv, cât și despre alte investiții care au fost realizate sau urmează să fie făcute în comuna Beliu.

Emanuel Horhat-Coraș, primarul comunei Beliu: „Locuitorii din întreaga comună vor avea acces la rețeaua de apă potabilă” (FOTO)
Comentează 0

- Domnule primar, contractul de finanțare pe care tocmai l-ați semnat presupune extinderea rețelei de apă în comună. Unde va fi extinsă aceasta?

- Săptămâna trecută am fost la București, la Ministerul Dezvoltării, unde am semnat un contract de finanțare pentru un proiect derulat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre extinderea rețelei de alimentare cu apă, proiect în valoare de peste 5,9 milioane de lei. Prin această investiție urmează să se introducă rețeaua de apă în Beliu, pe două străzi mai mici, unde nu aveam rețea de apă, și în satele Benești, Bochia și Secaci. De la Tăgădău, unde există deja rețea de apă, se va merge aptroximativ șapte kilometri până la Secaci. Tot în cadrul acestui proiect, în localitatea Tăgădău se va face și un turn de apă, având în vedere că în momentul de față la Tăgădău mai sunt probleme cu presiunea apei, prin proiectul respectiv rezolvându-se și această problemă.

- Când va fi implementat acest proiect întreaga comună va fi racordată la rețeaua de apă?

- Da. Când lucrarea va fi finalizată, locuitorii din întreaga comună vor avea acces la apă potabilă.

- Când vor începe lucrările?

- Urmează ca în perioada următoare să aibă loc licitația. Depinde dacă vor fi sau nu vor fi contestații. Sperăm că undeva în toamnă se va putea da drumul la lucrări.

- Ce alte proiecte mai aveți?

- Mai avem un proiect tot pe Anghel Saligny, pentru extinderea rețelei de canalizare, în valoare de aproape 9 milioane de lei.  Sperăm să semnăm contractul de finanțare. Rețeaua urmează să fie extinsă în localitatea Beliu, pe străzile unde nu avem canalizare  și în satele Tăgădău și Vasile Goldiș.

- Despre introducerea gazului ce puteți să ne spuneți?

- Tot prin PNI Anghel Saligny, dar pe componenta de gaz, avem alocată suma de 40 milioane de lei, printr-un ADI din care fac parte patru unități administrativ teritoriale: Beliu, Bocsig, Bîrsa și Sebiș. Acum lucrăm la documentație, facem ridicările topo și tot ceea ce trebuie să facem și sperăm ca în cel mai scurt timp să scoatem și acest proiect la licitație. Se va face licitație pentru proiectare cu execuție. Sperăm ca tot în toamnă să înceapă efectiv lucrările, iar anul viitor să avem rețeaua făcută.

- Ce sate vor fi racordate la rețeaua de gaz într-o primă fază?

- Rețeaua va veni la noi de la Ineu prin Cermei. Vom racorda localitățile Beliu, Vasile Goldiș și Tăgădău, gazul urmând să fie dus până la porțile caselor de unde fiecare dintre cei care vor dori se vor putea racorda.

- Aveți la Beliu o piață mare, care este cunoscută în tot județul și nu numai. Am auzit că ați pregătit și în ceea ce privește piața un proiect care să ducă la îmbunătățirea condițiilor pentru comercianți și cumpărători?

- Da. Așa este. Alături de piața de la Pâncota, piața din Beliu este cea mai mare piață din județ. Aici vin comercianți din Bihor, de la Seleuș, Sebiș și Apateu. Un alt proiect care a fost aprobat, de data aceasta finanțat prin Compania Națională de Investiții, pentru care mai așteptăm doar ordinul de ministru, vizează modernizarea pieței agro-alimentare. Vorbim de o investiție de 1,3 milioane de euro (6,5 milioane de lei). Se va construi o hală acoperită, se va pava întreaga suprafață a pieței de 4000 mp, se vor realiza grupuri sanitare, un birou administrativ, toată piața urmând să fie împrejmuită.

- Acum vă rog să ne spuneți investiții aveți în momentul de față în derulare?

- Se lucrează la amenajarea centrului civic, unde dorim să amenajăm spații verzi, să punem gazon, flori, pomi, bănci, să pavăm trotuarele și să realizăm rețeaua de iluminat. Sperăm că în maxim două luni lucrarea să fie gata. În ceea ce privește acest proiect, trebuie spus că este finanțat de la bugetul local, cu o cofinanțare de la Consiliul Județean.

Mai avem în lucru și capela de la Tăgădău, iar când va fi gata vom avea capele în trei din cele șase sate ale comunei, la Beliu, Vasile Goldiș și Tăgădău, cele mai mari sate de altfel, pentru ca în perioada următoare să amenajăm capele și în Benești, Bochia și Secaci, în clădiri care aparțin comunei.

Mai avem de asfaltat două străzi, strada 10 și strada 27, pe cea de a doua urmând a fi amenajate și rigole de scurgere, urmând ca șanțurile să fie bentonate și accesele în curți de asemenea. Și această lucrare este finanțată tot de la bugetul local, dar beneficiem și de o cofinanțare de la Consiliul Județean.

- Dar în ceea ce privește partea de învățământ ce proiecte pregătiți?

- Pe Măsura 15, tot pe fonduri europene, avem un proiect în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei,  pentru dotarea cu mobilier și echipamente informatice a Liceului Tehnologic Beliu. Vor fi dotate liceul, grădinița și școala din Vasile Goldiș, adică toate unitățile de învățământ din comună. Va fi amenajat un laborator de informatică, iar fiecare clasă va fi dotată cu table inteligente, laptopuri, videoproiectoare și mobilier nou. Mai trebuie spus că recent am reabilitat clădirea liceului, prin PNDL. Au fost făcute lucrări de amploare, a fost schimbat acoperișul, s-au făcut grupuri sanitare noi, s-au făcut lucrări de interior și exterior, s-a schimbat instalația electrică, costurile fiind de aproximativ 2,7 milioane de lei. Elevii din comună beneficiază acum de cele mai bune condiții.

- De unde vin copiii care învață la liceu?

- În primul rând din comună, dar și din comunele învecinate Archiș, Hășmaș și Craiva.

- Dacă am vorbit despre școli, ce puteți să ne spuneți despre partea de sănătate?

- Recent am finalizat și lucrările de reabilitare a dispensarului, tot prin PNDL. Avem acum printre cele mai moderne dispensare din județ. Acolo funcționează trei cabinete de medicină de familie, o farmacie, dar avem și doi medici stomatologi, iar în comună avem încă două farmacii.

- Dar sănătatea are o strânsă legătură și cu sportul...

- Pe partea sportivă, avem o echipă de fotbal C.S. Beliu, care joacă în Liga a IV-a, prima ligă județeană, a fost calificată și în sferturile Cupei, faza județeană. Mai avem două echipe de juniori, unde joacă aproape 40 de copii din comună. Copii vin la stadion și ceea ce este cel mai important, fac mișcare. Sperăm că în timp vor crește valoric și vor ajunge la echipa mare. 

- Din câte știm, activitățile culturale ocupă la rândul lor un loc important în preocupările administrației pe care o conduceți. Ce ar fi de subliniat din punctul dumneavoastră de vedere în acest domeniu?

- Pe partea culturală, avem cea mai veche sărbătoare din județ, Praznicul de pită nouă. Anul acesta, pe 11 august va fi ediția cu numărul 49. Îl organizăm în colaborare cu Centrul Cultural Județean și ne dorim să continuăm un obicei pe care la rândul nostru l-am moștenit de la înaintași.

Avem de asemenea, un ansamblu de dansuri populare, Spicul Grâului, cel mai mare din județ, format din aproape 50 de copii, de la cinci la 20 de ani, coordonat de Teodor Sebeșan, care ne face să ne mândrim că duce mai departe tradițiile specifice zonei.

- Vă mulțumim.

Galerie foto (61)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite