Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Duminica Rusaliilor la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Duminică, 7 iunie 2020, de Praznicul Rusaliilor, numeroși credincioşi arădeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informează arhiepiscopiaaradului.ro.

Duminica Rusaliilor la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
Comentează 1

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învățătură cu titlul „Împărtășirea Sfântului Duh” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Fp. Ap. 2; Ioan 7 şi 8), în continuarea celui din duminica premergătoare, pentru a sublinia aceea că praznicul Pogorârii Sfântului Duh peste ucenicii Domnului cheamă creștinii la unitate, subliniind pe aceea a neamului omenesc și legătura Bisericii de pe pământ cu cea din ceruri. Praznicul însuși face trimitere la ziua întemeierii Bisericii. Totodată, Chiriarhul a amintit învățătura Sfinților Părinți despre familie ca o „mică biserică” în care trebuie să se respecte aceleași legături dintre părinți și copii, la treapta părinților și fiilor duhovnicești. În acest cadru, Înaltpreasfinția Sa face referire la mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat: Familia creştină – icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume, căruia i s-a dat apoi citirea integrală.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi  a Preasfintei Treimi.

Credincioşii veniţi să se roage la Sfânta Liturghie din ziua Rusaliilor au respectat condiţiile impuse de autorităţi în starea de alertă în care ne aflăm, instituită pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

Protos. Iustin Popovici

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite