Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Brazii - Șezătoare tradițională ca la Secaș

Întotdeauna sărbătorile petrecute alături de cei dragi la țară au un farmec aparte, pentru că acolo se mai păstrează frumusețea obiceiurilor și tradițiilor din bătrâni. Sărbătorile de Iarnă, cu farmecul colindului, în noaptea din Ajunul Crăciunului, sunt parcă rupte din înaltul cerului, când peste sate răsună frumoasele colinde închinate pruncului născut în ieslea Bethleemului. Dar la noi, la Români, nu numai noaptea de Crăciun este frumoasă pentru că obiceiurile locului rămase de la bunicii noștrii încă se păstrează în multe sate din județul Arad, atât pe frumosa Vale a Mureșului cât și pe Valea Crișului Alb.

Comuna Brazii - Șezătoare tradițională ca la Secaș
Comentează 0

Comuna Brazii este una dintre locurile unde tradițiile și obiceiurile din bătrâni se mai păstrază încă nealterate, dar dincolo de frumusețea acestor sate așezate la poala pădurii au un farmec aparte, obiceiurile din bătrâni vin și întregesc frumuețea acestor meleaguri de basm. Unul dintre aceste obiceiuri este șezătoarea satului, obicei care s-a păstrat până târziu în satele din județul Arad, mai ales acolo unde colectivizarea nu și-a găsit rostul, unde pământul a fost lucrat în continuare de fiecare gospodar. Iernile lungi și reci erau un bun prilej pentru tineri de a sta seara împreună în șezătoare, de a cânta, sau a spune glume, ghicitori ori proverbe. Eiii..., dar câte fete nu și-au găsit perechea pentru tot restul vieții la astfel de șezători cu fete mândre și feciori.

Miercuri 18 decembrie la Școala Gimnazială din Iacobini, comuna Brazii, a avut loc o astfel de șezătoare tradițională după modelul șezătorilor de altă dată, sub îndrumarea directă a cadrelor didactice, respectiv director Viorica – Adela Vesa și a pofesoarelor Florentina Filimon și Florica Gligor, coordonatorul acestui proiect, prin care se dorește de altfel cultivarea valorilor naționale prin cântec, dans, obiceiuri, datini și tradiții românești în sufletul copiilor și a tinerilor, punându-se totodată accentul pe conservarea și păstrarea tradițiilor naționale.

Scopul acestui eveniment a fost redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin implicarea atât a copiilor, cât și a cadrelor didactice în diverse activități legate de tradițiile locale, urmărindu-se creșterea interesului copiilor pentru datinile și obiceiurile locului, specifice zonei Gurahonțului. Cântecele șezătorii au fost culese de le oamenii în vârstă, care au trăit acele timpuri cu șezători în faptul serilor de iarnă, majoritatea  fiind culese din satul Secaș, așa cum este cântecul „Mânci-te bage amaru ҆” sau „Peste geal la nana-n vale” însă și cântecul „Vasalie, Vasalie...” este cules tot de la Secaș de la nană Catița Măguran.

La acest eveniment au luat parte părinți sau frați ai copiilor de la școala din Iacobini, împreună cu cadrele didactice. Prezent la acest frumos eveniment a fost și primarul comunei Brazii, Nicușor Vesa, care a apreciat foarte mult programul susținut de copii, amintindu-și totodată de șezătorile din anii copilăriei sale la Iacobini pe Valea Zelgișului. Dânsul a adus totodată din partea Primăriei Brazii și daruri pentru toții copiii școlii. Moș Crăciun a fost foarte darnic în acest an, pentru că nu numai Primăria Brazii a oferit cadouri de Crăciun copiilor de la Școala din Iacobini, ci au mai fost și alți oameni cu suflet mare, oameni cărora le pasă de acești copii și de aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. La sfârșitul programului primarul Vesa a ținut să felicite atât copiii, cât și cadrele didactice pentru strădania lor și pentru faptul că prin astfel de activități se promovează tradiția și obiceiurile din zonă. La rândul său directorul Viorica Vesa a mulțumit de asemenea tuturor celor prezenți la eveniment, copiilor implicați în acest program dar mai ales părinților pentru faptul că au susținut și încurajat copiii în această direcție.

Iată că acești copii minunați împreună cu profesorii lor duc mai departe frumusețea obiceiurilor și a tradiției locului, pentru că este nevoie mai mult ca niciodată a se promova aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Galerie foto (154)

Articole asemanatoare