Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CLM - la un pas de un precedent istoric: Ciupe a propus ca două dintre amendamentele sale la buget să fie luate în considerare de viitorul consiliu

A fost o nouă ședință de consiliu local și a fost una destul de liniștită, în ciuda numeroaselor luări de cuvânt. Ar fi putut fi considerată ca fiind de-a dreptul plictisitoare, dacă în discuție nu ar fi intrat situația de la Filarmonică și dacă unii consilieri nu ar fi depus amendamente la proiectele care vizau rectificarea bugetară și bugetul pe anul 2020. Așa, Consiliul Local Municipal a fost la un pas de un precedent istoric. Asta, în condițiile în care Ionel Ciupe a propus ca două dintre amendamentele pe care le-a făcut la proiectul de buget să fie luate în considerare la rectificarea bugetară ce urmează să se facă peste șase luni, după alegerile locale, de viitorul consiliu.

CLM - la un pas de un precedent istoric: Ciupe a propus ca două dintre amendamentele sale la buget să fie luate în considerare de viitorul consiliu
Comentează 1

Trebuie spus încă de la început că proiectele aflate pe ordinea de zi au trecut fie cu unanimitate, fie cu majoritate de voturi. Primul care a provocat discuții, dar care a trecut și el cu unanimitate, a fost cel cu privire la schimbarea denumirii Filarmonicii de Stad Arad în Filarmonica Arad. Consilierul Marin Lupaș a ținut să remarce apariția unui nou scandal între Sindicatul Artiștilor Interpreți și director, cerând lămuriri cu privire la scăderea nivelului de salarizare, dar și cu privire la schimbarea numelui, lămuriri care au fost date pe loc de primarul Călin Bibarț. „Cu privire la încadrarea salariaților a fost un proces pe care sindicatul l-a pierdut. Referitor la nume, în România, din punct de vedere al finanțării, există două mari categorii de instituții de cultură. Unele țin de Ministerul Culturii și sunt finanțate de la bugetul de stat, iar altele sunt în organigramele UAT-urilor. Orașe mai mici, cum este și Aradul, au astfel de instituții în organigrame. Acum, prin noul buget local, 3% din anumite venituri se pot aloca instituțiilor de cultură din organigrama UAT-urilor. Sumele nu sunt încă alocate, acest lucru urmând să se facă printr-o hotărâre de guvern. Renunțăm la sintagma «de Stat» din numele Filarmonicii pentru ca Filarmonica de aici să nu fie scoasă din hotărârea de guvern de vreun funcționar care ar putea crede că ține de Ministerul Culturii”, a ținut să precizeze Bibarț.

Un regulament care nu este bătut în cuie

Discuții au mai fost la punctul 19, când s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de aplicare a Legii 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, pentru zone de protecție a monumentelor istorice și pentru zonă monumente protejate, Bogdan Boca având aici câteva amendamente care au fost aprobate, în timp ce un amendament depus de Marin Lupaș a picat la vot. Primarul Bibarț a ținut să intervină, menționând că regulamentul nu este bătut în cuie, urmând să mai fie modificat pe parcurs, dacă acest lucru se va impune. Următorul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Levente Bognar, care a atrad atenția asupra necesității creșterii gradului de siguranță pentru bicicliștii care se deplasează pe piste.

Amendamente respinse, amendamente admise și o propunere... inedită

În ceea ce privește proiectul privind repartizarea excedentului bugetar, Ionel Ciupe a venit cu trei amendamente care au fost respinse, iar Sebastian Bulumac, unul dintre potențialii candidați din partea PLUS la funcția de primar al municipiului, a simțit nevoia să puncteze câteva „vulnerabilități” ale Aradului, având în vedere că legea i-a permis să se adreseze CLM, deși nu are calitatea de ales local. Proiectul a trecut însă fără probleme, la fel cum s-a întâmplat și cu Bugetul General de Venituri și Cheltuieli, unde au fost de asemenea, câteva amendamente. Cele depuse de Gheorghe Furde, Laura Andreș și Roxana Tabuia au trecut, în timp ce Gheorghe Săplăcan, care a și cerut presei să menționeze că el nu este sub acoperire în consiliu, ci este consilier PSD, a propus alocarea sumei de 310.000 de lei pentru construirea bisericii Șega II. Amendamentul a fost respins, iar motivația a fost oferită de Daniela Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură: „De-a lungul timpului, Parohiei Șega II i-a fost alocată suma de 2.635.000 lei, fiind a doua sumă ca mărime după cea alocată Catedralei Ortodoxe Sfânta Treime. Niciodată nu s-a alocat însă o sumă atât de mare de la începutul anului.” În continuare, a luat cuvântul și Gheorghe Furău, care și-a manifestat dezamăgirea cu privire la sumele prea mici alocate pentru sănătate, iar Ionel Ciupe a propus să se aloce 450.000 de euro pentru achiziționarea Teatrului Vechi, iar în cazul reabilitării clădirilor din centrul istoric, suma alocată să crească de la două milioane, la patru milioane, dar nu acum, să nu-i fie respinse amendamentele cum s-a întâmplat la proiectul cu privire la excedent, ci la următoarea rectificare bugetară. Propunerea sa a picat și așa la vot. „Cred că am fi intrat în istoria consiliilor locale, dacă actualii consilieri ar fi votat ceea ce trebuie să voteze viitorii consilieri”, a remarcat la finalul ședinței primarul Călin Bibarț.

Galerie foto (33)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite