Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un proiect care le interzice minorilor să fumeze în locurile publice, depus la Parlament. Amenzi usturătoare, de până la 500 lei

Mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice, respectiv pe drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport. În caz contrar, aceştia fiind sancţionaţi cu amendă de până la 500 lei.

Un proiect care le interzice minorilor să fumeze în locurile publice, depus la Parlament. Amenzi usturătoare, de până la 500 lei
Comentează 0

Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori, relatează Agerpres.

"Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora", prevede proiectul.

Potrivit actului normativ, nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

Iniţiatorii proiectului precizează, în expunerea de motive, că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor: "De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate".

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite