Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sus salariile, jos investiţiile. 75% din cheltuielile bugetare se duc în salarii şi ajutoare sociale

Trei sferturi din cheltuielile bugetului de stat se duc către salarii şi asistenţă socială, situaţie fără precedent până în 2017.

Sus salariile, jos investiţiile. 75% din cheltuielile bugetare se duc în salarii şi ajutoare sociale
Comentează 0

Execuţia bugetară pe primele două luni ilustrează un trend periculos: compensarea creşterii salariilor cu investiţii mai mici, pentru a rămâne în limita de deficit, în contextul în care încasările la buget nu cresc.

Cea mai mare pondere în cheltuielile bugetare o au salariile şi asistenţa socială, alocare ce a crescut faţă de anul trecut semnificativ.

Astfel, dacă în primele două luni ale lui 2016 pentru cele două tipuri de cheltuieli erau alocate 65% din cheltuielile totale, anul acesta, în ciuda faptului că veniturile au scăzut, alocarea a crescut la 75% din total.

Aşadar, din 34,49 miliarde lei cheltuieli totale, 24,98 miliarde lei au mers către cheltuieli de personal (10,58 miliarde lei) şi asistenţă socială (14,39 miliarde lei).

Raportat la venituri, tendinţa este similară. Florin Cîţu, vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe a Senatului, susţine că, în 2017, 75% din veniturile colectate din taxe şi impozite, veniturile fiscale, sunt cheltuite pe asistenţă socială şi salarii.

"Dacă adaugăm şi legea salarizării unitare, ajungem la peste 90% din veniturile fiscale cheltuite pe salarii şi asistenţă socială", a spus Cîţu.

Mircea Coşea, profesor de economie, susţine că, de asemenea, că deşi zilele acestea există comunicate şi luări de cuvânt ale reprezentanţilor guvernamentali şi ale PSD-ului prin care arată că luna februarie a fost un succes extraordinar din punct de vedere al dezvoltării economiei, cu rezultate şi pe buget şi pe tot ceea ce înseamnă colectare, luna februarie nu este o lună de analiză.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite