Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Situație DRAMATICĂ în Afganistan! Talibanii, stăpâni peste Kabul - Președintele afgan a RENUNȚAT la putere

Talibanii au ajuns în capitala Afganistanului, iar forțele armatei au capitulat deja. Statul va fi condus de un guvern interimar format și din talibani. În acest moment se poartă încă negocieri între reprezentanții guvernului și talibani. Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, 60 de români s-ar afla în acest moment în misiuni speciale în Kabul, iar aceștia nu au cerut încă retragerea.

Situație DRAMATICĂ în Afganistan! Talibanii, stăpâni peste Kabul - Președintele afgan a RENUNȚAT la putere
Comentează 0

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, ține consultări de urgență cu trimisul special al Statelor Unite, Zalmay Khalilzad, și cu alți înalți oficiali NATO

O delegație a talibanilor a început ulterior negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial de la Kabul, scrie Al Arabiya, care precizează că președintele Ashraf Ghani va abdica în orele următoare.
În același timp, Ministeru lde inteerne asigură că transferul de putere se va face în mod pașnic.

Personalul ambasadei SUA de la Kabul a fost evacuat cu elicopterul, scrie presa americana, potrivit CNN.

SUA a anunțat că scoate complet tot personalul de la ambasada de la Kabul în următoarele 72 de ore, inclusiv înalții oficiali. Decizia vine după accelerarea cuceririlor talibanilor din ultima săptămână.

Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.

Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.

Anterior, militanţii talibani au anunțat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Talibanii au cucerit în ultimele zile peste 20 de provincii din cele 34, iar criza umanitară gravă din Kabul se adâncește, aici fiind retrași foarte mulți afgani de frica insugenților.

După retragerea trupelor aliate NATO și SUA din Afganistan, începută în mai, atacurile talibanilor au devenit mult mai puternice asupra capitalei afgane. Mai mulți experți internaționali vorbesc de o adevărată criză umanitară în Afganistan pe urma violențelor din cursul cuceririlor nimicitoare ale talibanilor. Potrivit unui studiu ONU, în ultima lună, în luptele din Afganistan au fost uciși peste 1.000 de civili, inclusiv copii.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite