Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Patru milioane de euro, bani europeni pentru extinderea şi dotarea UPU şi dotarea Ambulatoriului de la Judeţean

Consiliul Județean Arad a câștigat patru milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe (UPU), respectiv dotarea cu aparatură medicală performantă a Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Patru milioane de euro, bani europeni pentru extinderea şi dotarea UPU şi dotarea Ambulatoriului de la Judeţean
Comentează 1

„Cele două proiecte fac parte din programul Consiliului Județean de modernizare a sistemului de sănătate publică din Arad. Lucrările pe șantierul noului corp de clădire al UPU sunt în derulare, ordinul de începere a acestora fiind semnat la mijlocul lunii mai 2022. Construcția în care funcționează Unitatea de Primiri Urgențe se va extinde spre Nord-Est, cu un corp de clădire având regim de înălțime subsol+parter. Valoarea contractului de lucrări este 5 400 000 lei, iar durata de execuție este 12 luni. Pentru dotarea cu aparatură performantă a Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Consiliul Județean a cumpărat pentru spital şapte aparate medicale moderne”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Unitatea de Primiri Urgențe se va extinde cu 500 metri pătrați, iar noul spațiu va fi dotat cu aparatură modernă, destinată investigațiilor imagistice. Echipamentele medicale care vor deservi noul corp de clădire sunt finanțate din fonduri europene.

Astfel, în noul corp de clădire vor funcționa un computer tomograf și un ecograf cu funcții cardio, aflate în prezent în procedură de licitație, cu o valoare estimată de 3 455 000 lei, respectiv un aparat radiologic, în valoare de 850 000 lei, care a fost deja achiziționat. Odată cu acest proiect se vor reduce timpii de așteptare, diagnostic și intervenție, ceea ce poate duce la salvarea de vieți.

Se va înființa un compartiment pentru diagnosticarea promptă şi la orice oră a pacienţilor care se prezintă cu urgenţe şi care va degreva Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală al Spitalului de afluxul de pacienţi proveniţi de la UPU, laborator care în acest moment este suprasolicitat.

Anterior acestui proiect, vechiul amplasament în suprafață de 615 mp a fost reabilitat și modernizat și a fost construit un spațiu nou în suprafață de 617 mp. Astfel, secția UPU a ajuns să dispună în prezent de un spațiu de 1.232 mp, la care se vor adăuga cei 500 mp construiți prin noul proiect de extindere.

Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, etapa a II-a, va permite legături uşor accesibile între compartimentele UPU. Realizarea investiției va permite optimizarea funcţională, oferirea unor condiţii satisfăcătoare care să crească speranţa de viaţă a pacienților, respectiv calitatea vieţii după externare, şi un mediu profesional performant şi competitiv care să stimuleze personalul medical şi să îl stabilizeze la locul de muncă. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).

Tot prin Programul Operațional Regional, Consiliul Județean Arad a câștigat fonduri pentru dotarea cu aparatură performantă a Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

În  cadrul  acestui proiect au fost achiziționate  echipamente medicale  pentru dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM), a Laboratorului de Cardiologie Intervențională și a Cabinetului în specialitatea gastroenterologie din cadrul Ambulatoriului Integrat de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad:

- Aparat de radiodiagnostic cu post de grafie și scopie, valoare 1.398.787 lei cu TVA. Echipamentul urmează sa fie livrat;

-  Computer tomograf de tip multislice cu 128 slice-uri, valoare 2.746.520 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat și instalat, fiind în curs de autorizare CNCAN;

- Aparat radiologic DEXA (osteodensitometru), valoare 187.553 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat, instalat, este autorizat radiologic de CNCAN și este funcțional;

- Angiograf artere periferice, valoare 3.541.202 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat și instalat, fiind în curs de autorizare CNCAN;

- Ecograf cu modul de elastografie și ecografie cu substanță de contrast, valoare 453.628,00 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat, instalat și este funcțional;

-Turn de videoendoscopie cu 2 videogastroscoape și 2 videocolonoscoape, valoare de 612.850 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat, instalat și este funcțional;

-Mașină de spălat și dezinfectat endoscoape, valoare 189.490 lei cu TVA. Echipamentul a fost livrat, instalat și este funcțional.

În vederea amplasării angiografului pentru artere periferice și a computerului tomograf, Consiliul Judetean Arad a finanțat un proiect de amenajare a unor spații la parterul clădirii în care funcționează Ambulatoriul Integrat de Specialitate al Spitalului. În vederea realizării acestei investiții a fost încheiat un contract privind execuția de lucrări în valoare de 1.443.451 lei cu TVA. Serviciile de elaborare a tuturor documentațiilor tehnico-economice și execuția lucrărilor au avut ca sursa de finanțare bugetul propriu al Consiliului Judetean Arad. Lucrările de amenajare a spațiilor destinate celor două echipamente au fost finalizate, iar echipamentele medicale au fost instalate.

 

                                                       

 

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite